Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Speer ontwierp bouwwerken van onmenselijke afmetingen

Theatervoorstelling over bekende nazi-architect

Op zondag 15 december vindt in de tentoonstellingszaal van 'Design van het Derde Rijk' een speciale voorstelling plaats. SPEER van theatermaker Bo Tarenskeen is een voorstelling over de bekende nazi-architect Albert Speer, wiens werk veelvuldig in de tentoonstelling voorkomt. Speciaal voor deze gelegenheid spelen Bo Tarenskeen en Laura Mentink de voorstelling te midden van de objecten uit de periode, een unieke ervaring.



Albert Speer
Albert Speer ontwierp bouwwerken van onmenselijke afmetingen, die de grandeur van het Derde Rijk moesten uitstralen. Benoemd tot Minister van Bewapening lukte het hem de oorlog, die hij al in 1942 als verloren beschouwde, met jaren te verlengen. Deze op één na belangrijkste nazi werd veroordeeld tot slechts 20 jaar gevangenis. Na zijn vrijlating werd zijn spijtbetuiging dankbaar door het Europese volk ontvangen – hij vormde het perfecte symbool van zowel de brave manager die de grote misdaad waaraan hij deelnam niet overzag, als de kunstenaar die door de hem geboden mogelijkheden elk gevoel voor verhoudingen verloor.



Design van het Derde Rijk
Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. De tentoonstelling toont de grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.

De aandacht voor de tentoonstelling Design van het Derde Rijk is groot. In de eerste maand na de opening zijn al meer dan 45.000 tickets verkocht.



Samenwerking Joodse gemeenschap
In aanloop naar de tentoonstelling werkte Design Museum Den Bosch actief samen met verschillende betrokkenen bij de Joodse gemeenschap: de initiatiefnemers van het Joods Monument Den Bosch, nabestaanden van lokale Joodse families en de stichting die toeziet op het beheer van de voormalige synagoge tegenover het museum. Deze betrokkenen fungeerden als klankbord bij verschillende beslissingen rond de tentoonstelling.



Kwade denken
Na Eichmann (2015), Kissinger (2017) en Heidegger (2018) is SPEER Tarenskeens vierde voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt, over de krakende fundamenten van onze moraliteit.

Meer informatie:
Design Museum Den Bosch  
www.designmuseum.nl
info@designmuseum.nl

Publicatiedatum: