Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grote stappen gezet met duurzame expertise"

Samenwerking woningcorporatie en Reimarkt

Woningcorporatie Domijn uit Enschede zag de afgelopen jaren dat ze haar doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn niet zou halen als ze op dezelfde manier zou doorgaan. Daarop besloot ze, in samenwerking met het verduurzamingsplatform Reimarkt, om de zaken anders aan te pakken.

In plaats van elke woning apart te verduurzamen, zet Domijn nu in op de verduurzaming van hele complexen of wijken met de unieke, opschaalbare aanpak. Dit jaar worden maar liefst acht complexen aangepakt door Reimarkt. Bijna 100 procent van de bewoners doet mee. Een gesprek met Herwin ter Riet, projectcoördinator duurzaamheid, en Wilma van Ingen, directeur-bestuurder, van Domijn.


Links: Verduurzaming door Reimarkt van een van de Domijn wijken. Rechts Wilma van Ingen en Herwin ter Riet van Domijn.

Ter Riet is met zijn dienstverband van 14 jaar een doorgewinterde corporatieman. Hij kent Reimarkt al wat langer: "We werken nu zo’n vijf jaar samen. In het verleden konden huurders bij de Reimarkt-winkel in Enschede terecht voor de verduurzaming van hun woning tegen een geringe huurverhoging. Dat liep niet slecht, maar we zagen dat we de doelstelling zoals gesteld in het Klimaatakkoord niet zouden halen als we op dezelfde wijze zouden doorgaan."

Daarop besloot Domijn om haar totale bezit aan woningen in kaart te brengen en een routekaart te maken voor duurzame renovatie en nieuwbouw. Daarbij wordt een nieuwe manier van verduurzamen uitgeprobeerd: de complexmatige en opschaalbare aanpak. Reimarkt verduurzaamde tot nu toe meer dan 4.000 huizen (huur en particulier) en gaf zo’n 30.000 keer advies aan huiseigenaren en huurders.

De bewoners van de eerdergenoemde acht complexen kregen een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen voorgesteld, zonder dat Domijn daar een huurverhoging voor vroeg. De bewoners gaven de zeggenschap over de schil van de woning op. "En dat is een bijkomend, maar belangrijk voordeel voor de woningcorporatie", aldus Ter Riet. "Omdat we die schil als ons bezit beschouwden, maar er niet altijd mee konden doen wat we wilden. De gevel en het dak zijn niet alleen het visitekaartje van onze woningen, maar ook heel belangrijk in het onderhoud."

In april werd begonnen met het project. In totaal worden er dit jaar 244 woningen verduurzaamd. Volgens directeur-bestuurder Van Ingen biedt de complexmatige aanpak Domijn en haar huurders meerdere voordelen. Vanaf 2020 gaan Domijn en Reimarkt ook installaties aanbieden zoals zonnepanelen. Daar staat wel een vergoeding in de servicekosten tegenover ‘maar de bewoners gaan die maandelijkse bijdrage meer dan terugverdienen in de daling van hun energielasten’, aldus Ter Riet. In totaal hopen Domijn en Reimarkt in de komende vijf jaar zo’n 2.500 woningen te verduurzamen.

Ter Riet: "We hopen in de toekomst zo efficiënt te zijn dat zelfs de aannemer en glasboer niet meer langs hoeven te komen om in te meten. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de kostbare en tijdrovende offertetrajecten wegvallen. We zien nu al een kostenreductie van 8% ten opzichte van de vorige aanpak met Reimarkt en dat in een markt met stijgende bouwkosten. Dat geld kunnen we weer investeren in woningen, wijken en leefbaarheid."

Meer informatie:
Domijn
www.domijn.nl 

Reimarkt
www.reimarkt.nl

Publicatiedatum: