Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alexis Dornier ontwerpt verplaatsbare prefabwoningen op palen

De in Bali gevestigde architect Alexis Dornier heeft een concept ontwikkeld voor geprefabriceerde huizen die gemakkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald en weer in elkaar kunnen worden gezet op een nieuwe locatie.

Stilt Studio's zijn kleine huizen op palen, die op verschillende plaatsen kunnen worden gebouwd zonder het landschap ernstig te beschadigen.

Dornier kwam met het idee als alternatief voor de huidige situatie op Bali, waar gebouwen vaak worden gebouwd en kort daarna worden afgebroken, omdat gebouwen vaak voor korte periodes worden verhuurd.

"De realiteit hier is dat er vaak erfpachtpercelen zijn met een beperkt aantal jaren", verklaarde de Duitse architect, die in 2013 naar Bali verhuisde.

"Deze situatie vereist dat we voorzichtig te werk gaan met prefab 'PropTech'-structuren die kunnen worden ingepakt en ergens anders kunnen worden opgericht," vertelde hij.

"Iemand zou dit ook in zijn tuin kunnen plaatsen en mogelijk een kleine bijverdienste voor zichzelf kunnen starten."

De eerste Stilt Studio die wordt gebouwd, is een studio voor Dornier en zijn team. Ze zijn van plan het in het midden van een bos te bouwen, waar ze kunnen profiteren van de schaduw van de omringende bomen.

Dornier wil het project echter opschalen. Hij ontwikkelt een reeks verschillende typologie├źn en gevels, allemaal aanpasbaar in vorm en materiaal, zodat de gebouwen voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Hij suggereert ook dat meerdere gebouwen met elkaar kunnen worden verbonden.

Het huidige ontwerp is gebaseerd op stalen frames, maar de langetermijnambitie is dat de constructies worden gebouwd van kruislings gelamineerd hout (CLT) om ze milieuvriendelijker te maken.

"Deze technologie bestaat al tientallen jaren, maar is hier in Indonesi├ź niet haalbaar vanwege de grote hoeveelheid illegaal gekapt tropisch hout dat de markt voor innovatie beschadigt", aldus de architect.

Andere duurzame kenmerken zijn grote afdakken die zijn ontworpen om zonnewarmte te minimaliseren, en voor regenwateropvang, dwarsventilatie en energieopwekkende zonnepanelen. Het is ook de bedoeling dat voedsel onder de gebouwen kan worden verbouwd.

Dornier voltooide onlangs ook een reeks villa's op het idyllische surfretraite, Uluwatu Surf Villas. Hij gelooft dat Stilt Studios ook de groeiende markt voor toerisme op Bali zou kunnen benutten.

"Het toerisme op Bali bereikt zijn hoogtepunt", legt hij uit.

"Om ontwikkeling in afgelegen gebieden te brengen, om de economie op afgelegen eilanden te stimuleren, hebben we betaalbare structuren nodig die off-site worden gefabriceerd en die in een minimale hoeveelheid tijd kunnen worden opgezet, zonder dat complexe vaardigheden nodig zijn," vervolgde hij.

"Zich boven de grond bevinden roept een gevoel van bescherming en avontuur op."

Meer informatie:
Alexis Dornier
www.alexisdornier.com


Publicatiedatum: