Als het kleine zusje van de bouw- en vastgoedsector, is het voor de meubelwereld met zijn aanzienlijke ecologische voetafdruk vooral belangrijk om zichzelf op te schonen. Noorse bedrijven zijn vooruitstrevend op dit gebied en de Stockholm Furniture & Light Fair brengt veel van de meest vooruitstrevende spelers samen.

"We worden geconfronteerd met een existentiële crisis. De grootste ooit", aldus Greta Thunberg, de 16-jarige Stockholmer wiens passie haar tot een aanjager voor de groeiende milieubeweging van de wereld heeft gemaakt. Het feit dat ze uit Zweden komt is niet geheel verrassend - het is een van de laatste landen in Europa die is verstedelijkt, en een land dat altijd zeer milieubewust is geweest. Maar pas in de afgelopen jaren doken termen als ‘circulaire economie’ en ‘CO2-voetafdruk’ in de jaarverslagen van bedrijven op.

"We geven prioriteit aan het milieu in alles wat we doen, van de keuze van materialen tot productietechnologie en functie", zeggen Mimi en Johan Lindau van Blå Station, een bedrijf dat is opgericht door hun vader Börge Lindau in 1986. "We creëren meubels met een lange levensduur, die zowel aantrekkelijk zijn om op te zitten als om naar te kijken. Natuurlijk moet het lang meegaan, maar het moet ook opvallen qua uiterlijk.”

Naast Blå Station biedt Stockholm Furniture & Light Fair 2020 een groot aantal andere innovators met een duidelijk ecoprofiel. Baux, Bolon, Gemla, Green Furniture Concept, Kvadrat, Källemo, Lammhults, Nola, Offecct, Swedese, Vestre, Zero - allemaal hebben ze internationaal succes bereikt, niet in de laatste plaats dankzij hun consistente focus op het milieu. En net als Blå Station zijn velen van hen familiebedrijven die ecologische overwegingen centraal hebben gesteld in hun ontwerpen.

"In 1898 beloofde de grootvader van onze vader, Karl, dat hij alleen goed gemaakt meubilair zou maken dat lang meegaat'", zegt Sara Wadskog, marketingmanager bij Karl Andersson & Söner. “Hij maakte alles in zijn fabriek buiten Huskvarna met behulp van hout uit de omgeving. En zo werken we vandaag de dag nog steeds. Een duurzame productie met zo min mogelijk afval en transport.”

Deze concentratie van milieubewuste ontwerpbedrijven maakt Stockholm Furniture & Light Fair een unieke ontmoetingsplaats, volgens de evenementenmanager van de beurs Cecilia Nyberg. “Samen vormen deze exposanten een enorm kennisplatform. Hun collecties zijn als een catalogus van alle duurzame innovaties van de afgelopen jaren. Het is zeer bemoedigend om te zien hoe ze elkaar aansporen, hoe ze het milieubewuste denken elk jaar verder brengen.”

Om de aandacht voor het milieu van de beurs verder te benadrukken, zullen verschillende van de uitgenodigde sprekers het probleem bespreken. Zo zal ontwerpster Emma Olbers praten met Gregg Buchbinder, CEO van het Amerikaanse bedrijf Emeco.

Ulrika Kjellström Attar, programmamanager voor Stockholm Design & Architecture Talks zegt: “Het probleem van het milieu kan niet worden vermeden. Deels vanwege de mondiale situatie, maar ook omdat de meubelsector een echte pionier is. Wat deze ontwerpers doen, wordt gekopieerd door anderen."

De Stockholm Furniture & Light Fair vindt plaats van 4 tot en met 8 februari in Stockholm. 

Meer informatie:
www.stockholmfurniturelightfair.se