Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwerper maakt 3D-geprinte meubels van gerecycled plastic afval

De Belgische ontwerper en kunstenaar Joachim Froment gebruikt plastic afval voor zijn nieuwste collectie duurzame meubels. ‘Strat’ is gemaakt van lokaal gerecycled plastic dat 3D-geprint is op de stoelen en kruk. de hele collectie omvat krukken, ligstoelen, tafels en andere meubels. De 3D-printer die is ontwikkeld door ‘colosus’ is draagbaar en kan eenvoudig worden getransporteerd naar gebieden waar plastic afval wordt geproduceerd.

Froment ontwierp de full-scale objecten die in minder dan twee uur door een specifieke 3D-printer worden geprint. Door plastic korrels van gerecyclede ruimten in België te hergebruiken, wil de ontwerper producten maken van lokale gerecyclede materialen die bestemd zijn om te worden verkocht op een lokale markt en een service aanbieden om de producten te recyclen om meubels te bieden die volledig binnen een circulaire economie opereren.

Het ontwerpen zou in combinatie met technologie kunnen concurreren met huidige industriële processen en een potentiële nieuwe vorm van industrialisatie kunnen bieden. De aanpasbare, op maat gemaakte producten bieden een nieuwe manier om duurzame objecten te maken. De stoel en de andere producten van de collectie zijn ontworpen om binnen een zeker tijdsbestek en op efficiënte wijze met een minimale hoeveelheid materiaal 3D-geprint te worden.

De gesloten lusvorm van deze stoel voegt mechanische sterkte toe aan de structuur, maar het printproces gebeurt ook op een ‘vaas-wijze’ om continu en zonder onderbreking geprint te worden. Dit proces bespaart tijd en energie. De organische en zachte rondingen van de stoel roepen lichtheid op om het belang dat aan zijn materialen wordt gehecht te onderstrepen. De gebogen splines verbeteren ook de mechanische eigenschappen en zijn essentieel om de structuur van de stoel te versterken.

De producten zijn vanaf november 2019 beschikbaar in de Benelux en de productie in Europa zal in de volgende maanden worden uitgebreid door de productie te exporteren, meldt Designboom.

Publicatiedatum: