Ruimte voor Leven is gespecialiseerd in ecologische en circulair bouwen, waarbij het behoud van de natuurlijke leefomgeving voorop staat. Er is ruime kennis en ervaring aanwezig op het gebied van energieneutraal bouwen, het toepassen van natuurlijke en recyclebare materialen, en het creëren van een gezond en comfortabel binnenmilieu.

Door een integrale toepassing van oorspronkelijke bouwmethodes, natuurlijke principes en biobased bouwmaterialen maken dit huis in Dirksland tot een ecologische woning. Hiermee wordt het milieu zo min mogelijk belast en is het bovendien een gezond en fijn huis om in te wonen. Deze woning is voor 85% gebouwd met natuurlijke, biobased, materialen die herwinbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn.


Massief hout
De woning is gebouwd met een massiefhouten casco van Nur Holz. Bij dit systeem worden geen lijmverbindingen gebruikt en bovendien zijn de massiefhouten wanden onbehandeld toegepast. Het gebruik van vluchtige stoffen is daardoor minimaal, hierdoor komen er geen vluchtige stoffen in het binnenmilieu. Uiteraard is het huis zeer goed geïsoleerd. Als isolatiemateriaal is schapenwol gebruikt. Het dak is bekleed met gras op basis van turf.

Passieve zonne-energie
Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van passieve zonne-energie en een accumulerende houtkachel, met daarnaast elektrische vloerverwarming als bijverwarming. Het huis is georiënteerd op het zuiden. In de winter dringt het zonlicht diep in het huis door, waarbij de zon optimaal wordt gebruikt. Door een groot overstek blijft de zon in de zomer buiten. In combinatie met het grasdak zorgt dat ervoor dat het huis dan heerlijk koel blijft.

Damp-open
Centraal in het huis staat een accumulerende houtkachel van het type Finoven. Dit is een verbeterde versie van de klassieke tegelkachel. Het tapwater wordt verwarmd door een zonneboiler. Het huis heeft geen gas aansluiting. De woning is "damp-open" gebouwd, waardoor er een goede vochtbalans in de woning is en een gezond binnenklimaat. Ook de natuurlijke materialen, waarin geen lijmen en vluchtige stoffen voorkomen, dragen bij aan een gezonde woonomgeving.

Ecologisch woonhuis in Olst
Het ecologische woonhuis in Olst bestaat uit een langgerekte laagbouw met een hoogte accent op de kop van de woning. De woonruimte bevinden zich voornamelijk op de begane grond. Op de eerste verdieping is een berging, een werk-logeerkamer en een bibliotheek die doormiddel van een vide in verbinding staat met de woonkamer.


De laagbouw heeft  een sedum dakbedekking waarbij het dak zo geconstrueerd is dat dit damp-open is. Het huis is gebouwd in houtskeletbouw met met biobased materialen. Aan de binnenkant van de woning zijn de wanden afgewerkt met leemstuc, waardoor er een goede vochtbalans ontstaat in de woning. Aan de buitenzijde is de woning afgewerkt met thermisch verduurzaamd vurenhout. Het huis heeft geen gas aansluiting en is energie neutraal. Het wordt verwarmd met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Er is bewust gekozen voor een mechanische ventilatie zonder warmte terugwinning.

Meer informatie:
Ruimte voor Leven
Joop Bensdorp
Tel: 06 50606842
joop@ruimtevoorleven.nl
www.ruimtevoorleven.nl