Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wet- en regelgeving grootste belemmering groei ondernemingen

'Twee derde MKB mist ondersteuning overheid'

Maar liefst 64 procent van de Nederlandse MKB’ers voelt zich door de overheid onvoldoende gesteund in hun ondernemerschap. Dit staat in schril contrast met de ondersteuning die ondernemers ervaren van hun directe omgeving: maar liefst 83 procent is positief over de support van familie en vrienden.
Dit blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.034 Nederlandse MKB-ondernemers. Van alle ondervraagden noemt bijna een kwart de huidige wet- en regelgeving als grootste belemmering voor de groei van zijn of haar onderneming.

In de voormalige korenmolen in het dorp Marum is een woonwinkel gevestigd. FOTO WIKIPEDIA

Vooral ook bij ondernemers in de retail (73 procent) ontbreekt het aan ondersteuning vanuit Den Haag. "Deze resultaten leggen direct de vinger op de zere plek", zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. “De betreffende sectoren worden namelijk hard geraakt door digitalisering en/of klimaatmaatregelen. Dit terwijl het digitaliseren en verduurzamen van de bedrijfsvoering bij het MKB al jaren op de agenda staat. Ondernemers snappen als geen ander dat dit het concurrentie-vermogen versterkt en dus een noodzaak is. Zij missen echter het inlevingsvermogen van de overheid en de beleidsmatige ondersteuning die cruciaal zijn om beide trends het hoofd te kunnen bieden."

Belemmering groei
Als grootste belemmering voor de toekomstige groei van hun organisatie noemt 23 procent van alle ondervraagden de huidige wet- en regelgeving. Andere vaak genoemde obstakels zijn de sector waarin de onderneming zich bevindt (17 procent) en geen- of weinig winst maken (10 procent). Mannaerts: “Goede wet- en regelgeving is van belang voor een stabiele economie, maar deze resultaten impliceren dat we wellicht zijn doorgeschoten in onze regeldrang."

Ondernemersklimaat
De bovenstaande punten zorgen ervoor dat één op de zes MKB-ondernemers het Nederlandse ondernemersklimaat een onvoldoende geeft. Bijna een kwart (23 procent) geeft slechts een mager zesje. Een verandering hiervan op de korte termijn wordt overigens niet verwacht. Zo stelt 62 procent van de respondenten dat het Nederlandse ondernemersklimaat in het aankomende jaar niet zal verbeteren. Opvallend genoeg denkt 57 procent van de ondervraagden dat het in andere Europese landen makkelijker is om ondernemer te zijn. Mannaerts: "Uit ervaring weet ik dat Nederland een aantrekkelijke omgeving is voor ondernemers. Wel moet de overheid andere beleidsmaatregelen inzetten. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim 72 procent van de ondernemers wil investeren, ongeacht de economische omstandigheden. Hierbij staan opleidingen (31 procent) en digitalisering (21 procent) bovenaan. Slechts veertien procent zou investeren in verduurzaming. Strafmaatregelen in de vorm van klimaatwetgeving zullen dit percentage niet doen stijgen, vrees ik.”

Meer informatie: www.october.eu

Publicatiedatum: