"Als meubelsector waren we het niet gewend om eerst te luisteren naar wat de consument wil en dan pas te produceren", zegt Adrien Corthouts van de Recor Group. Zijn fabriek heeft voor het eerst in haar bestaan de poorten geopend voor het grote publiek. "Dat we een consumentenmerk zijn moet tussen de oren van de mensen gaan zitten."

Het iconische gebouw aan de Sint-Truidersteenweg in Hasselt.

Het is 70 jaar geleden (in 1949) dat de Hasseltse fabrikant van meubelen Recor werd opgericht door René Corthouts. In 1982 kwam zoon Philippe Corthouts, de huidige CEO, de gelederen versterken. Inmiddels zitten ook twee van zijn kinderen in het bedrijf: Charles is verantwoordelijk voor de financiën, IT en aankopen, Adrien stuurt het salesteam aan.
Anno 2019 bestaat de Recor Group uit de divisies Recor Originals, Recor Home, Recor Bedding en Sofa-Bed. Meer dan ooit is de jarige job op de consument gericht. 

Adrien Corthouts poseert bij de allereerste bank die zijn grootvader (zie schilderij) ooit maakte. Op de eerste beurs verkocht hij er 10.000!

Grootvader Corthouts startte met matrassen. In de jaren '60 kwamen daar zitmeubilair en sofa's bij, zo'n tien jaar later volgden kasten en tafels. Na de oliecrisis, kwam Recor terug snel in een stroomversnelling, mede door de komst van de huidige algemeen directeur Philippe Corthouts. Het bedrijf groeide sterk. In Genk werd onder de naam Recor Bedding een aparte bedden- en matrassenfabriek geopend. In 1997 kwam daar Sofa-Bed bij. Na Genk opende Recor Group nog vestigingen in Hongarije en Slowakije.

Een paar jaar geleden werd een eigen interieurlijn gestart: Recor Home, waarbij design en inspiratie centraal staan. Collecties ontworpen door bekende designers en het eigen designteam onder leiding van Frederik Delbart. 
De traditionele meubelen en salons worden nog steeds geleverd, onder de naam Recor Originals. Sofa-Bed is gespecialiseerd in bedbanken, Recor Bedding in alles dat met slapen te maken heeft. Van matrassen en lattenbodems tot boxsprings. 

Op Meubelbeurs Brussel te zien: de opvolger van de allereerste bank die grootvader René Corthouts op de markt bracht.

Kernwaarden
In de afgelopen decennia is er het nodige veranderd in de interieurbranche. Bij de Recor Group staat immer de klant centraal, draait het om meerwaarde en beleving. Niet om de goedkoopste te willen zijn, aldus Adrien Corthouts. "Er zijn veel goedkopere concurrenten, maar bij ons gaat het om kernwaarden als comfort, design en kwaliteit. Vroeger had BMW een paar modellen, nu meer dan vijftien. De consument wordt kieskeuriger, wil meer keuze. Wij hebben een groot designteam dat luistert naar de consument en trends volgt. Alleen contact krijgen met de klant is niet makkelijk. Vandaar ook dat we dit jaar voor het eerst open huis houden. 

Al drie generaties lang worden er matrassen en meubels gemaakt. 

Soep en kleding zijn, voordat het op de markt komt, eenvoudig te testen. Als meubelsector zijn we het echter niet gewend om eerst de mening van het publiek te vragen. Maar dat moet, wil je zorgen dat je producten aanslaan op de markt. Daarnaast moet je tegenwoordig een heel breed assortiment hebben. Wij beschikken voor het produceren van bijvoorbeeld een stoel over ruim 200 verschillende stoffen en 50 ledersoorten", geeft Adrien aan. 


Een blik op de naaiafdeling. Veel wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd.

850 werknemers
De Recor Group heeft 850 werknemers in dienst, waarvan 400 in België. Het bedrijf richt zich op het midden-hoog segment. "Recor Bedding staat voor degelijk slaapcomfort met de mogelijkheid het lichaam te analyseren om uiteindelijk het perfecte matras aan te bieden. Het concept van Recor Home draait om beleving. Als collectie draait Recor Originals al 70 jaar mee. Ook hier is de productdiversiteit qua design flink vergroot. Ons afzetgebied bestaat vooral uit België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Engeland. Over de hele wereld hebben we partners, maar op dat vlak is zeker nog groei mogelijk", weet Adrien.

Ingepakte fauteuils klaar voor verzending.

Nederland
De invoering van het merk Recor Home verloopt volgens planning. "Iets nieuws opbouwen doe je niet 1, 2, 3. Daar gaat de nodige tijd inzitten. In België hebben we nu shopconcepten bij 25 dealers. Het volgende land is Nederland, daar ligt nu onze prioriteit. Maar je moet altijd alles stap voor stap doen. De juiste retailzaken vinden die bij ons merk passen. Daar gaat een grondige analyse aan vooraf. Het gaat er niet om hoe meer hoe beter."
"Wat mijn vak leuk maakt? Het succes van de klanten. Als de consument tevreden is, dan zijn de winkeliers dat ook. En dan wij ook hé.
Ik vind het ook leuk om onze meubelen bij mensen thuis tegen te komen. Ik kijk altijd wat anderen hebben staan. Noem het positieve nieuwsgierigheid. Waar hebben ze het gekocht. Online? En waarom Om ervan te leren." 

Annelies Vandyck geeft uitleg op de afdeling design en marketing.

"Waar we over tien jaar willen staan? Dichtbij de consument. Dat we een gevestigde waarde zijn. Dat zijn we altijd al geweest, maar niet in de ogen van de consument.
Tegenwoordig wil de klant alles weten: waar komt het vandaan, waar is het van gemaakt etc. Daar zijn ook de open dagen voor bedoeld. Dat men in contact kan komen met ons designteam, met eigen ogen kan zien hoe er geproduceerd wordt, een kijkje kan nemen in de showroom. Uiteindelijk helpen ze ons in het ontwikkelingsproces", zegt Adrien tot besluit.

Bekijk hier een deel van de collectie van Recor Group.

Meer informatie:
Recor Group
Sint Truidersteenweg 296
3500 Hasselt
www.recor-originals.com
info@recor-group.com