Elk jaar selecteert Biennale Interieur, samen met de tijdschriften Knack Weekend en Le Vif Weekend, een Belgische 'designer van het jaar'. Dit jaar gaat de onderscheiding naar de 32-jarige ontwerper Linde Freya Tangelder. Ze werkt onder de naam destroyers/builders en richt zich op interieurontwerp en producten die beschikbaar zijn in beperkte edities. Met haar werk vat ze de tijdsgeest perfect samen.

De van oorsprong Nederlandse Tangelder studeerde 5 jaar geleden af ​​aan de Design Academy in Eindhoven. Na haar verhuizing naar België tijdens haar afstuderen, voltooide ze eerst een stage bij Unfold voordat ze destroyers/builders oprichtte. Tegelijkertijd begon ze te werken in de galerij van Maniera, wat haar overtuiging bevestigde dat er een raakvlak bestaat tussen design en kunst, en dat er een fascinerende uitwisseling tussen beide werelden kan zijn.
Haar werk onderscheidt zich door specifiek materiaalgebruik en diverse texturen. Ruwe, natuurlijke materialen zoals steen, metaal en hout hebben een eigen karakter dat Tangelder benadrukt met de verwerkingsmethoden die ze gebruikt. “Wat mij inspireert zijn industriële elementen en methoden waar ook het nodige handwerk voor nodig blijft. De objecten zijn niet puur functioneel, maar vormen een balans tussen materiaal en vorm, verleden en heden.”

2019 was een topjaar voor de jonge ontwerper. Haar werk werd geselecteerd voor FAR, de eerste tentoonstelling van de nieuwe, eigentijdse tak van de befaamde Milanese Nilufar-galerij. Haar werk is ook o.a. in Orlando Brussel, Grain Market 13 en Aybar Gallery in Miami te zien. Ze werkt ook samen met het Brut designercollectief, waar ze themacollecties en tentoonstellingen organiseert samen met ander jong Belgisch designtalent. De voortdurende samenwerking met Valerie Objects en de mogelijkheid om haar nogal experimentele aanpak te vertalen naar een industrieel product, beloont de inzet en het onconventionele pad van deze jonge ontwerper.
Tangelder is erg blij met deze prijs: "Deze prijs is echt speciaal voor mij, en ik had het zeker niet verwacht. Naar mijn mening komt alles nu samen en ben ik op weg om mijn eigen plek te vinden. Deze prijs bevestigt dat ik de goede kant op ga. "

De prijs 'Designer van het Jaar' is een initiatief van de Biennale Interieur vzw en de tijdschriften Knack Weekend en Le Vif Weekend. De prijs wordt ook ondersteund door het Design Museum Gent, Centre of Innovation and Design in Grand-Hornu en Bozar.


www.destroyersbuilders.com 
www.brut-collective.be 
www.valerie-objects.com