Hoe ziet de leefomgeving in 2030 eruit? Leolux en studio Lonk geven hun visie tijdens DDW, met de expositie “Filter Family”. De installatie, bestaande uit een enorme bank met bewegende panelen en soundscapes, is te zien tijdens Dutch Design Week (nog t/m 27 oktober) in Eindhoven.

Uitdaging voor designers
Voorspellen hoe de leefomgeving er over 10 jaar uitziet, lijkt onbegonnen werk in een wereld die razendsnel verandert. Toch presenteert Leolux “ter inspiratie” een toekomstvisie op 2030. Tijdens Dutch Design Week in Eindhoven laten ze de bezoekers het resultaat zien van What if Lab; een initiatief waarbij ze de Nederlandse designwereld uitdaagden om een visie te ontwikkelen op de toekomst van onze leefomgeving. De vraag: ‘What if… we design our living spaces today according to the needs of 2030’ (Wat is het resultaat, als we onze leefomgeving vandaag zouden ontwerpen naar de wensen van 2030?).

Meer dan dertig designstudio’s schreven zich in voor deze conceptuele ontwerpopdracht. De eer ging uiteindelijk naar Studio LONK. Ze presenteerden een intuïtief concept, waarbij de bezoekers van DDW de (leef)ruimte delen en door geluid (soundscapes) en wisselende panelen aan den lijve ondervinden welke impact dat heeft op de persoonlijke leefomgeving.

Prikkels en filters
De installatie die studio LONK daagt bezoekers van DDW uit om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimtes steeds vaker zullen delen. Celine de Waal Malefijt, oprichter van Studio LONK: ‘In 2030 betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt; “de synthetische generatie”, die zich kenmerkt door een postmaterialistische waardenverschuiving naar zelfactualisatie en authenticiteit. Wat het echte leven en het digitale leven is, kan deze generatie niet meer uitleggen. Voor hen is alles is echt. En in zekere mate ook on-echt. De vraag is: Hoe gaat deze generatie uiting geven aan “thuisgevoel” in een gedeelde woning? En kunnen de juiste filters helpen om te switchen tussen sociale contacten en de behoefte aan privacy?’

Leolux & Studio LONK presenteren “Filter Family” 
Dutch Design Week: 19-27 oktober 2019 
Strijp, gebouw TQ, 6e etage (zonder toegangsbewijs)