"Robuusteiken heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan, naast ecologisch en circulair bouwen uiteraard. Vandaar dat wij ons hebben aangesloten bij de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), die het topsegment van de Nederlandse timmerindustrie vertegenwoordigt", vertelt een woordvoerder van Robuusteiken.

Robuusteiken Ecologische Bouwelementen is inmiddels aspirant-lid van de NBvT, sectie Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB). De branchevereniging is een motivator van bouwen met hout, stimuleert innovaties en heeft als doel integrale kwaliteitsverbetering. De vereniging verbindt 200 bedrijven.

Vakbroeders
Eddie Postema, manager productontwikkeling, technische zaken & kwaliteit bij Robuusteiken, is enthousiast over de deelname: "In de sectie VHSB zitten vakbroeders met allen langdurige kennis en expertise vanuit de houtskeletbouwbranche. Via de VHSB nemen wij deel aan de Stuurgroep Kwaliteit. Hierin komen vanuit de hele branche vraagstukken over kwaliteit aan de orde. Denk aan aanbevelingen over de bescherming van houten binnenspouwbladen tegen weersinvloeden of de bepalingsmethode voor de Rc-waarde van prefab houten elementen. Maar ook de brandveiligheid van PV-panelen in de bouwschil of van biobased wandconstructies komen aan de orde."

Werken aan kwaliteit
"Alles is erop gericht om de kwaliteit van bouwen met hout nog beter te maken. En daar gaan wij voor", aldus Postema. "Op dit moment zijn we een traject ingegaan voor KOMO-certificering. Dat betekent een extra garantie voor onze manier van damp-open bouwen volgens de detaillering en dimensionering van Robuusteiken Ecologische Bouwelementen. Producten met het KOMO-keurmerk voldoen aan alle bouwregelgeving en aan alle kwaliteitseisen die de markt stelt. Met het aannemen van de Wet Kwaliteitsborging eerder dit jaar door de Eerste Kamer is de waarde van een KOMO-certificaat sterk vergroot. De wet versterkt de positie van de particuliere en zakelijke bouwconsument, waarbij de aannemer bij de oplevering van het bouwwerk moet aantonen dat aan de regelgeving is voldaan. Met het KOMO-certificaat staat dit buiten kijf."

Damp-open bouw
"Je kunt met de Robuusteiken ecologische elementen damp-open bouwen", legt Peter Kroes, operationeel directeur van Robuusteiken, uit. "Dat woont veel prettiger en gezonder. Damp-open is een manier van bouwen die ervoor zorgt dat het vocht weg kan uit een gebouw. Dit noemen we ook wel ademend bouwen. Huishoudens, maar ook kantoren, produceren dagelijks liters vochtige lucht. Bij het damp-open bouwen wordt dat vocht afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Veel gezonder! De ecologische elementen zijn verder concurrend in prijs en maken een efficiƫnte bouw mogelijk. Met Robuusteiken Ecologische Bouwelementen willen we de bouw ontzorgen en groener maken. En de keuze voor een product vervaardigd door een van de NBvT-leden, betekent kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig houten product."

Meer informatie:
Robuusteiken
www.robuusteiken.nl