Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De tijd is voorbij dat er complete eetkamers werden besteld"

Meubelfabriek Theuns zet in op designmerk Thothem en trekt in 2020 naar Duitsland

Je zou er bijna verdwalen. Ruim vier voetbalvelden groot is de productieruimte van Meubelfabriek Theuns in Essen, net over de Belgische grens. Met ferme stappen laat Elke Theuns het complete productieproces van tafels, kasten en stoelen zien; van eikenhouten plank tot het uiteindelijke meubilair. Meubelfabriek Theuns is nog een van de weinige productiebedrijven in België en Nederland die zelfstandig houten meubilair produceert. De tweede en derde generaties Theuns maken zich op voor een nieuw hoofdstuk in het 85-jarige bestaan. Op de komende Meubelbeurs Brussel wordt een modulair programma van het eigen, nieuwe designmerk Thothem gepresenteerd. "De tijd is voorbij dat er complete eetkamers werden besteld, inclusief kast, dressoir, tafel en stoelen", begint salesmanager Philip Thuys, die sinds 1996 in dienst is.

Staand v.l.n.r. Kris, Elke en Jan, zittend Marc, Theo en Ludo Theuns.

Meubelfabriek Theuns is een echt familiebedrijf, opgericht in 1934 door Frans Theuns, voortgezet door de broers Theo, Ludo en Marc Theuns. Vandaag, anno 2019, hebben de kinderen Elke, Jan en Kris de touwtjes al stevig in handen. Elke houdt zich bezig met supply chain, Jan is technisch ingenieur en Kris is meubelontwerper. De komende jaren wordt de fakkel doorgegeven van de tweede naar de derde generatie, maar zoveel jaren ervaring kan je niet op 1,2,3 verwerven. “Wij drieën maken nog elke dag dankbaar gebruik van hun knowhow. Alles geschiedt in goede harmonie, zoals dat ook hoort bij een familiebedrijf”, vindt Elke

De Ottawa collectie van het designmerk Thothem. 

Meubelbeurs Brussel
De Antwerpse meubelfabrikant, die zich richt op de betere woonwinkels, wacht een spannende Meubelbeurs Brussel. Daar komen vrijwel alle klanten van Theuns uit vooral België en Nederland naar toe. Zij zien daar voor het eerst de nieuwste collectie van designmerk Thothem, bestaande uit een modulair, veelkleurig programma (met en zonder glas). "Twee jaar geleden zijn we met dit merk gestart. Verschillende dealers zijn ingestapt. We hebben het altijd een beetje afgeschermd, maar willen het nu breder gaan inzetten. Zonder dat het straks op elke hoek van de straat verkrijgbaar is", vertellen Elke en Philip.
Thothem is een stijlvol kwaliteitslabel, dat vooral door de consument gekend moet gaan worden. "Elke tafel of stoel heeft iets onderscheidend", licht Philip toe.
Meubelfabriek Theuns staat bekend om zijn flexibiliteit en mogelijkheid tot maatwerk. Wat de klant wil, wordt geleverd. Meestal binnen zes tot acht weken. Als het moet, kan het soms nog sneller.

Overlevingsmodus
De geschiedenis leert dat het bedrijf eind jaren '80 in de overlevingsmodus moest. "Toen gingen de Europese grenzen open", herinnert Theo, de vader van Elke, zich nog goed. "Veel van onze Franse klanten liet hun producten in Roemenië en Portugal produceren. In die periode moesten veel meubelfabrieken de deuren sluiten. Wij zijn toen in Nederland de boer opgegaan. Dat was onze redding."
In de jaren 2005 – 2010 beleefde Theuns met recordomzetten hoogtijdagen. Onder andere met de collectie Faro die nog steeds goed verkoopt. In Engeland is het zelfs de meest verkochte, in Nederland staat het op twee. .

Een deel van de collectie Montreal van Theuns.

Duitsland
De meubelfabriek verkoopt haar producten in thuisland België (met zo'n 150 verkooppunten), Nederland (circa 120), Engeland (40) en Frankrijk (40). Theuns blijft de komende jaren vernieuwen. Vroeger volstond één nieuwe collectie per jaar, nu verwacht de klant meerdere nieuwe producten. Geen complete gamma’s meer, want de consument wil het liefst van alles wat in huis. In 2020 trekt de familie Theuns richting Duitse markt. Daarvoor worden agenten ingezet. Op de beurs in Keulen moet al enigszins duidelijk worden of de Belgische meubelen aanslaan. "Het wordt geen gemakkelijke weg, maar we gaan er 300% voor", geeft Philip aan. "Zonder dat we onze bestaande klanten iets tekortdoen. Het probleem is dat steeds meer woonwinkels sluiten. Dit trachten we op te vangen door ons afzetgebied te vergroten."
Theo is hoopvol gestemd: "Het kan daar gaan lopen, omdat mensen toch vaak naar iets anders op zoek zijn. En dat hebben wij in huis."

Binnenhuisarchitect
De consument speelt steeds vaker zelf voor binnenhuisarchitect. Hier en daar worden meubelen gekocht waarvan men vindt dat die bij elkaar passen. Daar probeert Theuns op in te spelen door het aanbod te verbreden. "Je moet vernieuwend zijn, dat is belangrijk. Niet ter plaatse blijven trappelen, maar kijken wat er op de markt speelt. Zo maken we nu ook wandpanelen, leuke eiken wandjes. Hiermee kun je voor weinig geld een complete ruimte updaten", legt Elke uit.
Voor het 75 werknemers tellende bedrijf wordt het wel steeds moeilijker om vakmensen aan te trekken. "Om pensioengerechtigde vakmensen met 40, 45 jaar werkervaring te vervangen is moeilijk. We zetten dan ook in om schoolverlaters het vak te leren", legt Elke uit.

Logistiek gezien is de meubelfabriek klaar voor de Brexit.

Brexit
Ook voor Theuns komt de Brexit steeds dichterbij. "Langs onze kant zijn we er klaar voor", geeft Elke zonder aarzeling aan. "Alle maatregelen op het gebied van vergunningen e.d. hebben we getroffen en besproken met onze transporteurs."
Salesmanager Philip heeft alle Engelse klanten al persoonlijk bezocht. "Vrijwel iedereen, op een nationalist na, zegt niet zonder ons te kunnen. Dus wij hopen niet al te veel klanten te verliezen door de Brexit", zegt hij tot besluit. 

Klik hier voor nog meer foto's van Meubelfabriek Theuns.

Meer informatie:
Meubelfabriek Theuns NV
Postbaan 75
B-2910 Essen
 +32 (0)3 670 00 20
info@theunsmte.be
www.theunsmte.be