Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vrijdag opening van één van de duurzaamste scholen in Nederland

Hermeta Interieurbouw verzorgt circulair geproduceerd garderobemeubilair

Vrijdag 18 oktober vindt de officiële opening plaats van de Sterrenschool in Hilversum, één van de duurzaamste scholen in Nederland. Friso Bouwgroep kreeg de opdracht om de school duurzaam te bouwen. Hermeta Interieurbouw verzorgt vanuit het HIP2School concept, in opdracht van Friso Bouwgroep, circulair geproduceerd garderobemeubilair in de nieuwe school. Dit draagt bij aan het creëren van een van de duurzaamste scholen in Nederland.

De Sterrenschool Hilversum heeft vanwege de groei van het aantal leerlingen een prachtig, nieuw duurzaam schoolgebouw gekregen. Samen met de opdrachtgever heeft Friso gekeken naar circulaire materialen en het demontabel maken van het gebouw. De gevel van het gebouw is nu geheel demontabel. Op deze manier kan de gevel gemakkelijk vervangen worden en eventueel volledig worden hergebruikt.

Ook het wandsysteem is circulair. Het grootste gedeelte bestaat uit tweedehandsmaterialen. Daarbij is er ook veel gebruik gemaakt van recyclebare materialen. Onder andere de sportvloer, dakbedekking en gevelbekleding bestaan gerecyclede materialen. De tribunetrap in de centrale hal is gemaakt van het hout van uitgewerkte rubberbomen. "Zo zit er achter elke toepassing een eigen verhaal. En dat maakt het werken aan zo’n project zo uniek", aldus Herman Nijholt, gedurende het project namens Friso betrokken als tenderbegeleider.

"Voor ons als aannemer is de winst van de circulaire doelstelling niet alleen het resultaat, maar vooral ook de bewustwording dat de circulaire economie dé opgave voor de toekomst wordt. Kennismaking met heel veel nieuwe ontwikkelingen op dat gebied wordt steeds belangrijker. Iedere transitie is een uitdaging, maar hij begint met bewustwording", besluit Herman.

Circulaire frisse binnenkant
Niet alleen de buitenkant is duurzaam. Friso Bouwgroep heeft de vraag voor duurzaam bouwen ook bij Hermeta neergelegd. Hermeta dacht mee over wat de meest duurzame manier is om de garderobekasten te produceren.

Emiel Mol verkoopdirecteur van Hermeta Interieurbouw: "Wij verzorgen vanuit het nieuwe HIP2School concept schoolgarderobes die volledig naar wens te personaliseren zijn. Het speelse karakter van dit garderobemeubelconcept sluit aan bij specifieke wensen van basisonderwijs of kinderdagverblijven."

Friso Bouwgroep vroeg aan Hermeta om garderobemeubilair aan te bieden in twee opties, helemaal nieuw, of ontwikkeld op basis van circulair materiaal. Emiel Mol: "De opdrachtgever koos voor een duurzame insteek. En bij duurzaam bouwen dachten zij niet alleen aan duurzame materialen, maar ook echt aan hérgebruik. De vraag werd uitgezet en Gispen reageerde meteen. Gispen bood, als circulaire projectinrichter, vanuit hun voorraad retourgenomen volkern bureaubladen in verschillende kleuren aan."

Emiel: "Uiteindelijk hebben we circa 100 bureaubladen ingezet voor de productie van circa 15 garderobekasten. Deze staan nu, als nieuw, in de school. Ook de jashaken zijn duurzaam. Ze zijn gemaakt van 75% gerecycled aluminium en crade-to-cradle gecertificeerd. En de productie van de meubels heeft volledig in Gelderland plaatsgevonden, met alle logistieke voordelen en minder CO2-uitstoot van dien."

Na de bouw van de nieuwe school is ook de buitenkant aangepakt. Het schoolplein en de schoolomgeving heeft een groene aanplant gekregen. 

Meer informatie:
Friso Bouwgroep
www.frisobouwgroep.nl

Hermeta
www.hermeta.nl

Publicatiedatum: