Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Lampen van bier- en koffieafval

De Italiaanse ontwerpstudio High Society maakt buisvormige lampen van afval van de lokale bier- en koffiesector en financiert daarmee voor een deel verslavingspreventie.

De Senilia-collectie werd vorige week voor het eerst onthuld als onderdeel van de Warschau Home-beurs. Alle lampen hebben pijpachtige vormen, gebogen en getwist in vijf variaties voor elk van beide kleuren die zijn afgeleid van de natuurlijke pigmentatie van de verschillende vormen van afval, die High Society rechtstreeks bij de bron verzamelt.

De weggegooide koffieboonschillen zijn al droog en kunnen onmiddellijk worden versnipperd, terwijl de overgebleven hop en gerst van brouwerijen moeten worden gedehydrateerd voordat ze kunnen worden verwerkt tot een poeder.

"De verschillende poeders worden gemengd met een composteerbaar bindmiddel en door een extruder geleid, die het onder hoge druk door een pijp uitstoot", vertelde mede-oprichter Johannes Kiniger aan Dezeen.
"Dit verandert het materiaal in een rechte, buisvormige structuur die vervolgens met de hand wordt gemaakt in onregelmatige vormen en enkele dagen aan de lucht wordt gedroogd."

Hoewel het zacht en flexibel lijkt, stolt het lichaam van de lamp in feite in een harde, onveranderlijke structuur tijdens het droogproces.
De imperfecte, organische vormen van Senilia zijn bedoeld om de tol die tijd van elk levend organisme eist en verwijzen naar het productieproces zelf, dat waarde vindt in reeds gebruikte materialen.
De lichten worden zonder schroeven bij elkaar gehouden, wat betekent dat de elektrische componenten gemakkelijk kunnen worden verwijderd, zodat de behuizing kan worden gecomposteerd.

In vorige collecties was High Society afhankelijk van het soort metalen en plastic stopcontacten dat in de meeste lampen te vinden is.

"Het vinden van alternatieve oplossingen voor de componenten van metaal en kunststof was moeilijk gezien de strikte veiligheidsnormen die moeten worden nageleefd", verklaarde Giulia Casaro, de andere helft van het duo.
Maar voor Senilia vond de studio een oplossing: "De gloeilamphouder voor de nieuwe collectie is gemaakt van keramiek, waardoor deze volledig recyclebaar en niet-vervuilend is. De kabelisolatie is gemaakt van textiel en kan ook worden gerecycled," zei Casaro .

Bovendien betekent het gebruik van een extruder dat het productieproces niet afhankelijk is van warmte en dat alle energie die nodig is om de collectie te maken afkomstig is van volledig hernieuwbare bronnen.
Het doel van dit alles is niet alleen om begrip van afval als primaire hulpbron te creëren, maar ook om mensen te helpen kritisch na te denken over deze alomtegenwoordige stoffen en het mogelijke misbruik ervan.

"Door ze te de-contextualiseren, willen we een discussie stimuleren en kritisch denken bevorderen", aldus Kiniger.
"Zonder een bepaald besef van het onderwerp, wordt het veel gemakkelijker om verslaafd te raken. Wij geloven dat de juiste informatie echt een verschil kan maken bij het voorkomen van misbruik."

Daarom gaat een deel van de inkomsten uit elke verkoop naar een project van het Forum Prävention in Bolzano (Italië) dat in het weekend betrouwbare informatie over drugs verspreidt onder jonge feestvierders.
De Senilia-collectie volgt op de eerste serie lampen van High Society, die werd gemaakt met bijproducten van de productie van tabak, wijn en hennep.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven