De Antenna Conference - en tentoonstelling - tonen het beste van de designstudenten die wereldwijd zijn afgestudeerd 2019. Dit samengestelde platform voor internationaal aanstormend designtalent is opgericht door Dutch Design Week en Design Indaba. De line-up van dit jaar bestaat uit 20 talenten uit 5 continenten en 16 landen. Er is een breed scala aan thema's: variërend van materiaalontwikkeling van ongebruikelijke bronnen tot inclusief design voor slechtzienden en -horenden. De tentoonstelling vindt plaats in het Klokgebouw van 19 oktober - 27 oktober tijdens Dutch Design Week (DDW). De Antenna Conference op 21 oktober is het eerste internationale evenement waar de avant-garde van afgestudeerde ontwerpers wordt gepresenteerd.

Selectieproces
Elk jaar worden nieuwe ontwerpers gekozen door Design Indaba en Dutch Design Week (DDW) waarbij wereldberoemde ontwerpacademies en universiteiten worden uitgenodigd om hun beste afgestudeerden voor te dragen. Design Indaba en DDW hebben een selectie gemaakt op basis van de impact van deze baanbrekende ideeën, grensoverschrijdende visies en sterke idealen. De meeste geselecteerde projecten zijn gericht op het genereren van een positieve impact op de wereld. De afgestudeerden van dit jaar komen van de beste ontwerpacademies en -universiteiten zoals Pratt, Parsons, Bauhaus, RCA, Central Saint Martins, DAE, ECAL, de Barlett School of Architecture UCL en IAAC.

Materiële innovatie uit ongebruikelijke bronnen
Een van de hoogtepunten van de selectie zijn nieuwe materialen afkomstig van onverwachte bronnen zoals afvalwater en zeewier. Het Sum Waste-project van de Amerikaanse Pratt Garett Benisch is een voorbeeld van dit thema. Hij ontwikkelde een bio-inkt uit afvalwater die hij omzet in inkt voor het drukken van poëzie. Kathryn Larsen maakt geprefabriceerde rietplaten van zeegras. Deze zeewierpanelen kunnen gebruikt worden voor een gevel of als dakbedekking omdat het rotbestendig, vuurvast, koolstofnegatief en waterdicht is.

Inclusief design voor slechtzienden en -horenden
Iedereen is het erover eens dat we als samenleving vorderingen maken in de richting van inclusie en dat er een verschuiving plaatsvindt in productontwerp. Camila Chiriboga en Kate Brown zijn twee voorbeelden van ontwerpers die binnen die categorie opereren. De Ecuadoriaanse ontwerper Chiriboga ontwerpt kledingstukken met meer tactiliteit. Haar kledingstukken bevatten verschillende lagen en vormen die het gemakkelijker maken om het uiterlijk van een kledingstuk te beoordelen door het aan te raken. Dit stelt een persoon met een visuele beperking in staat om zelfstandig een keuze te maken over zijn outfit. Katie Brown onderzoekt een assortiment hoortoestellen dat de gebruiker in staat stelt een beslissing te nemen over of een hoortoestel dat zichtbaar of onzichtbaar is.

Antenna Conference en tentoonstelling
De Antenna Conference en tentoonstelling geeft een kijkje in het potentieel van onze toekomst voor materiaalontwikkeling, sociale kwesties, wonen, mobiliteit, water en energieverbruik. Een overzicht van de meest recente ontwikkelingen binnen deze domeinen wordt gegeven in de tentoonstelling in Klokgebouw (Strijp-S). Tijdens de derde editie van Antenna Conference kunnen bezoeker de ontwerpers ontmoeten. De conferentie van dit jaar heeft een nieuw formaat dat bestaat uit een dynamisch programma met interviews, korte presentaties en video's en zal plaatsvinden in het Parktheater op maandag 21 oktober. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer informatie:
Antenna
www.antenna.foundation.com