Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oplossing voor 25 miljoen m² afval-linoleum

"Na een onderzoek van ruim een jaar hebben wij als vloerenproducent, onder de voorlopige projectnaam Renoleum, twee (half-)producten ontwikkeld uit het post-consumer linoleum. Dit als oplossing voor de 25 miljoen m2 afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Daarmee kan linoleum, dat al CO2-neutraal geproduceerd wordt door ons bedrijf, een volledig circulair product worden", vertelt een woordvoerder van Forbo Flooring.  

Het eerste (half-)product/conceptproduct dat Forbo Flooring in samenwerking met designer Jaromir van Vliet van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde, heet (vooralsnog) Multilin. Het gaat om een homogeen plaatmateriaal waaraan, indien gewenst, kleur en andere eigenschappen kunnen worden toegevoegd. Multilin is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum.

Plaatmateriaal
Het materiaal is geschikt voor massaproductie en zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de meubelindustrie. Het kan ook dienen als afwerking voor kasten en bureaus. Daarnaast kan het gebruikt worden als zelfstandig materiaal. Van Vliet ontwierp zelf een bloempot van Multilin. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is ijzersterk en verandert bijvoorbeeld niet als het aan vocht wordt blootgesteld.

Afval-linoleum
Het egale plaatmateriaal wordt gemaakt van afval-linoleum dat maximaal 15 jaar oud is. Is het linoleum ouder (15 tot 30 jaar), stugger en breekbaarder, dan hebben Forbo en Van Vliet een tweede toepassing bedacht. Dat product heet Linoleum Particle Board (LPB). Hierbij gaat het om een dikker materiaal dat gemaakt is van 100 procent gerecycled linoleum met bijvoorbeeld ook het jute, dat normaal dient als rug van een linoleumvloer, erin verwerkt.
In tegenstelling tot het productieproces van Multilin is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is wel minder sterk en flexibel dan Multilin. 

Forbo gaat beide concepten/half-producten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Een Nederlands bedrijf dat zitmeubels maakt, heeft inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen. Tegelijkertijd hoopt de vloerproducent nog meer bedrijven te interesseren voor deze natuurlijke (half-)producten, zodat die er zelf mooie en andere toepassingen voor kunnen bedenken.

Op zoek naar bedrijven
Forbo wil op termijn ook graag een deal sluiten met een of meerdere grote partij(en) om Multilin in bulk te gaan (laten) produceren. Bovendien zoekt de vloerenfabrikant op internationale schaal naar andere bedrijven om de duurzame cirkel van linoleum verder mee te sluiten zoals slopers, afvalverwerkers en grondstofproducenten. Zo ontstaat een zogenaamde ‘Community of Practice’, de gemeenschap die nodig is voor de circulaire economie.

Meer informatie:
Forbo Flooring
www.forbo-flooring.nl 

Publicatiedatum: