Koopmans Meubelen Geldermalsen is een meubelgroothandel die dit jaar haar 40 jarig jubileum viert. Het bedrijf levert eiken meubelen aan winkels, van klassiek tot modern. In deze afgelopen veertig jaar is er veel veranderd, zowel in het bedrijf als de meubelbranche. 

Familiebedrijf
Koopmans Meubelen is een (h)echt familiebedrijf. ''Het heeft iets speciaals om als familie samen te werken en mijn opa (86) en oma (79) nog elke dag hier op de werkvloer te zien'', vertelt Dico Satter, die meerdere taken binnen het bedrijf heeft. Zijn opa en oma hebben in 1979 het bedrijf opgericht en waren gespecialiseerd in het leveren van eiken tafels met tegeltjes in het blad verwerkt. Hierin waren zij de eersten in Nederland en met deze specifieke meubels zijn ze groot geworden. Momenteel staat Nico Satter en Dirk Koopmans (zwagers) aan het roer en zijn er zes familieleden actief betrokken bij het 12 personen tellende bedrijf.

Koopmans Meubelen levert anno 2019 exclusief aan meubelspeciaalzaken in Nederland en België. De meubels, voornamelijk kasten, tafels en stoelen, worden gemaakt in Nederland, maar ook geïmporteerd uit Oekraïne en Polen. In Geldermalsen worden de meubels bewerkt in een van de drie panden, op twee verschillende locaties waarvan er een de spuiterij is. Stoelen worden ook uit het oosten geïmporteerd maar hebben geen nabewerking nodig, omdat dit complete fabricaten zijn. 

Duitsland staat nog niet op de planning. ''We zijn druk met de winkels die we nu bedienen. Daarnaast is Duitsland een totaal andere markt en zijn de transportkosten te hoog waardoor we weinig marge overhouden.'' De logistiek is ook in eigen beheer. ''Dit doen we omdat het heel kwetsbaar is kasten en tafels te vervoeren", aldus Dico.

Veranderingen binnen de meubelbranche
Het in Geldermalsen gevestigde bedrijf heeft, naar eigen zeggen, al veel bereikt in de veertig jaar dat ze actief is in de meubelbranche. Toch zijn er ook veel dingen veranderd binnen de sector. Dico: ''De consument bijvoorbeeld, die eist veel meer dan 'vroeger' en de eisen worden ook steeds strenger. Iemand plaatst vandaag een bestelling en verwacht het morgen in huis. Daarnaast zien we de laatste tien jaar ook dat grote bedrijven steeds groter worden en kleinere bedrijven steeds kleiner. Hierdoor wordt onze grote doelgroep kleiner''

''Ook zien we dat grote winkels de inkoop zelf gaan doen. Ze kopen direct in bij de fabrikant en slaan ons dus over in het inkoopproces. Wij zullen in de toekomst zeker moeten nadenken hoe we gaan veranderen. Want dat we moeten veranderen is wel duidelijk, hoe is nog onduidelijk. Wat ons sterk maakt, is dat we een goede service bieden aan klanten en dit maakt dat we een gunfactor hebben."

Dat melamine erg in opkomst is, is voor velen niet onbekend. Ook in meubels, met name kasten, wordt dit veel verwerkt, waardoor de prijs laag blijft en de vraag toeneemt. Dico benoemt dat dit product ook gezien wordt als oorzaak van de verschuiving binnen de branche. ''Het is natuurlijk heel slim bedacht. Maar hierdoor zien we eiken stoelen en tafels die vijftig jaar geleden niet weg te denken waren in het interieur, nu verdwijnen.''

Nieuwe serie tafels van Nederlands fabricaat
Koopmans Meubelen is reeds gestart met een nieuwe lijn tafels, geproduceerd in Nederland. Hierdoor zijn er korte lijnen met de fabrikant. Deze serie is gedeeltelijk van eiken, gecombineerd met bijvoorbeeld een stalen onderstel en dus een stuk goedkoper. Dico: ''Zo proberen we te concurreren met de kleinere, goedkopere 'meubelboeren'."

Het bedrijf is trots op waar ze nu staat. ''We zijn blij met de huidige meubelbranche. We zijn er nog lang niet, maar ik denk dat de periode van tien jaar geleden ook niet meer terugkomt. Het bouwt nu langzaam weer op, nadat we er een tijd last van hebben gehad. We zien uit naar wat nog komen gaat", besluit Dico Satter.

Meer informatie:
Koopmans Meubelen
info@koopmansmeubelen.nl  
www.koopmansmeubelen.nl