Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

(Bijna) alle seinen op groen voor woondetaillisten

In augustus is de stand van de economische barometer van de woonbranche uit het rood geklommen. De barometer sloot augustus af met een stijging van bijna negen punten ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van 4,4. "De verbetering wordt veroorzaakt door een toename van het aantal woningtransacties en een positieve omzetontwikkeling bij de woondetaillist", meldt Markdata.

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten verbeterde in het tweede kwartaal met 14,2 punten. Deze deelindicator is daardoor uitgekomen op 6,0. 52 procent van de woondetaillisten noteerde in het tweede kwartaal een toename van de omzet tegenover 46 procent een daling.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten verslechterde echter in augustus, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op 0, tegen 2 in juli. De deelindicator Economisch klimaat ging er ook niet op vooruit. Deze kwam uit op -1, tegen 6 in juli. "Consumenten zijn in augustus een stuk pessimistischer over de economie in de komende twaalf maanden en minder positief over de economie in de afgelopen twaalf maanden. De koopbereidheid verbetert een fractie in augustus. Deze deelindicator staat op 0, tegen -1 in juli. Het oordeel van consumenten over hun financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden verbetert iets. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger. Over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden zijn de consumenten daarentegen iets minder positief dan in juli", aldus Marktdata.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen in de industrie is in augustus niet veranderd. Het vertrouwen kwam net als in juli uit op 3,9. Producenten waren in augustus positiever over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen oordeelden ze over de orderportefeuille en over de voorraden gereed product minder positief.
Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren gunstig. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Woningmarkt
In juli 2019 zijn er volgens cijfers van het CBS 21.039 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 7,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juli werden er in juli zelfs 35,8 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 7,5. Dat is een verbetering van maar liefst 23 punten ten opzichte van de voorgaande maand.

De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Publicatiedatum: