Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tijdens de Dutch Design Week

Leolux selecteert Amsterdamse studio om toekomstvisie te presenteren

Studio LONK uit Amsterdam is door Leolux geselecteerd voor het presenteren van een designvisie tijdens Dutch Design Week. Ze waren een van de vele deelnemers aan “What if Lab: Leolux 2030”, een initiatief van designfabrikant Leolux en Dutch Design Foundation (DDF). Studio LONK imponeerde de jury met een relevante en inspirerende toekomstvisie op onze leefomgeving over tien jaar. Leolux en LONK presenteren deze visie tijdens Dutch Design Week (19-27 oktober) in Eindhoven.

Uitdaging voor designers
Voorspellen hoe de leefomgeving er over 10 jaar uitziet, lijkt onbegonnen werk in een wereld die razendsnel verandert. Toch presenteert Leolux binnenkort “ter inspiratie” een toekomstvisie op 2030. Tijdens Dutch Design Week in Eindhoven laten ze de bezoekers het resultaat zien van What if Lab; een initiatief waarbij ze de Nederlandse designwereld uitdagen om een visie te ontwikkelen op de toekomst van onze leefomgeving. De vraag: ‘What if… we design our living spaces today according to the needs of 2030’?

Waarschijnlijke scenario’s
Meer dan dertig designstudio’s schreven zich in voor deze conceptuele ontwerpopdracht. Na een voorselectie in juli konden drie heel verschillende studio’s hun visie op 2030 voorleggen aan de jury. Enkele waarschijnlijke scenario’s, zoals de deeleconomie en steeds beperktere betaalbare woonruimte, werden in alle concepten zichtbaar, maar de uitwerking verschilde sterk. Het Nederlands-Australische ontwerpersduo Rive Roshan definieerde “contact” als de meest essentiële menselijke behoefte in de toekomst. Met een serie kunstzinnige objecten gaven ze op fraaie wijze vorm aan vier verschillende leefruimtes. Soft Bodies (Londen-Amsterdam) stelde voor om mensen bij elkaar te brengen door middel van architectonische virtual reality, waardoor afstand en zelfs een kleine oppervlakte geen belemmering vormen om bij elkaar te zijn. De eer ging uiteindelijk naar Studio LONK. Ze presenteerden een intuïtief concept, waarbij de bezoekers van DDW de (leef)ruimte delen en door geluid (soundscapes) en wisselende panelen aan den lijve ondervinden welke impact dat heeft op de persoonlijke leefomgeving.

Prikkels en filters
De installatie van studio LONK daagt bezoekers van DDW uit om na te denken over een toekomst waarin we onze leefruimtes steeds vaker zullen delen. Celine de Waal Malefijt, oprichter van Studio LONK: ‘In 2030 betreedt een nieuwe generatie de woningmarkt; “de synthetische generatie”, die zich kenmerkt door een postmaterialistische waardenverschuiving naar zelfactualisatie en authenticiteit. Wat het echte leven en het digitale leven is, kan deze generatie niet meer uitleggen. Voor hen is alles is echt. En in zekere mate ook on-echt. De vraag is: Hoe gaat deze generatie uiting geven aan “thuisgevoel” in een gedeelde woning? En kunnen de juiste filters helpen om te switchen tussen sociale contacten en de behoefte aan privacy?’.

Hoe beleef je persoonlijke ruimte?
De jury van What if Lab bestond uit een brede afvaardiging van Leolux, aangevuld met het ontwerpersduo Studio TrulyTruly. Voorzitter Hans Filippini, marketing director van Leolux noemt de inzending van Studio LONK ‘het meest relevant’: ‘Het was een heel lastige klus. De concepten waren van een zeer hoog niveau en elke studio had veel tijd gestoken in de onderbouwing van een eigen visie. Uiteindelijk gaf het voorstel voor de DDW-presentatie de doorslag. Studio LONK stelt dat de verstedelijking leidt tot kleinere en duurdere woonruimte, vooral in de grote steden, en logischerwijs betekent het delen van ruimte dat je minder privacy hebt. De designstudio stelt de bezoeker van DDW de prikkelende vraag, welk gevoel meer of minder gedeelde ruimte bij mensen oproept.’

Inspiratie voor de meubelindustrie
Celine de Waal Malefijt van LONK kijkt uit naar de volgende fase: Ik vond het enorm leerzaam om te zien hoe drie heel verschillende ontwerpstudio’s hetzelfde vraagstuk benaderden. Dat is de kracht van ‘What if Lab’. Ze ondersteunen innovatie in ons vakgebied, door op een warme manier ontwerpers uit te dagen hun kennis te delen en elkaars werk(wijze) te leren kennen. Het contact met Leolux is erg waardevol, omdat ze experimentele kleine bureaus een kans bieden om de meubelindustrie te inspireren. In de komende weken gaan we onze visie materialiseren tot een indrukwekkende Dutch Design Week ervaring, samen met Leolux. We hebben er enorm veel zin in.’

Leolux presenteert de toekomstvisie van Studio LONK tijdens DDW Dutch Design Week: 19-27 oktober 2019 Locatie What if Lab: Strijp, gebouw TQ. Bezoekers kunnen er terecht zonder toegangsbewijs.

Publicatiedatum: