Nog twee weken en dan sluit Verrij Wonen in Brummen definitief de deuren. Zoals wij eerder meldden, stopt de woonwinkel er na bijna 150 jaar mee. Het familiebedrijf, dat acht medewerkers telt, ziet geen toekomst meer in de woon- en interieurbranche. In een interview met Madelien Jansen van Omroep Gelderland spreken de eigenaren Lizet Verrij en haar partner Jeroen Jonkma van een moeilijk besluit.
Volgens de twee was eigenlijk nooit de bedoeling, maar als de kans zich in 2017 voordoet om de gebouwen te verkopen, krabben de eigenaren van de woonwinkel zichzelf achter de oren. 'In een totaal veranderde markt, waarin online shoppen steeds vaker wordt verkozen boven een fysieke winkel, besluit het duo serieus na te denken over het aanbod van een kandidaat-koper', meldt de omroep.
"Het is niet zo dat we niet meer verder konden", licht Lizets vader Kees Verrij toe. "Maar je krijgt een aanbod en dan denk je: hoe wordt het over vijf of tien jaar? Dat hebben we afgewogen en toen zeiden we, laten we verstandig zijn."
Dochter Lizet, die de winkel nu twintig jaar met haar man runt, denkt lang na over het aanbod van de vastgoedontwikkelaar die hun locatie wil overnemen. "Het is een kans, maar ook een moeilijke afweging." Het vinden van opvolging speelde in haar achterhoofd een rol. "We hebben één dochter. Wie weet wil zij straks niet verder, en dan?".
De laatste jaren zagen Lizet en Jeroen minder klanten in hun winkel. Door uit te breiden met keukens, verf, behang en andere woonartikelen weten ze de zaak draaiende te houden. "Dat is onze redding geweest, denk ik. Maar met service, aandacht en een kopje koffie, waar we bekend om staan, kun je je niet meer genoeg onderscheiden" denkt Lizet. "Uit onderzoek blijkt dat mensen eerder gemiddeld vijf winkels bezochten voordat ze iets kopen, nu nog maar één of twee. Je krijgt dus veel minder mensen over de vloer, waardoor je ook minder mensen bereikt."
Slechts 3 procent overleeft vierde generatie
In maart brengt de woonwinkel het besluit om per september te stoppen naar buiten. Het feit dat de winkel al zo lang in de familie zit, is bijzonder. Uit onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) blijkt dat slechts 30 procent van de familiebedrijven de eerste generatiewisseling overleeft. Na de tweede opvolging staat nog maar 13 procent van de familieondernemingen overeind en slechts 3 procent overleeft een derde generatiewisseling.
Dat de deuren van de woonwinkel na 1 september voorgoed sluiten en een zesde generatie het bedrijf straks niet overneemt, blijft gek voor Kees en Lizet. "Maar het is nu zoals het is, we zijn heel blij dat we het nu zelf mooi af kunnen handelen."
De reacties van klanten hebben hen de afgelopen tijd goed gedaan. "Er zijn heel veel mensen die het echt jammer vinden dat we weggaan, omdat ze hun meubels hier keer op keer hebben gekocht."
Ten Brinke Vastgoedontwikkeling heeft het pand gekocht en is met supermarktketen Aldi in overleg over de bouw van een nieuwe supermarkt op de plek van Verrij Wonen. Het volledige pand zal dan tegen de vlakte gaan. "Daar moet ik maar niet te veel van zien", aldus Kees.
Lees het complete artikel hier.