Gemaakt van lokaal geoogst plantenmateriaal zoals pandanusgras

Inheemse vaklieden ontwikkelen lampenkappen

Het Australische merk Koskela heeft een nieuwe lampencollectie ontwikkeld in samenwerking met inheemse ambachtslieden. De lampen hebben met hand geweven lampenkappen, die vervaardigd zijn van lokaal geoogst plantenmateriaal zoals pandanusgras, dat verder bewerkt is met natuurlijke kleurstoffen. De nieuwe collectie heet Ngalya, wat “samen” betekent. De lampen zijn gecreëerd ter ere van het tienjarig jubileum van de samenwerking tussen Koskela en de inheemse bevolking van Australië.

Omdat elke lamp met de hand is gemaakt door een aboriginal wever, is deze uniek. Het materiaal waarmee de lampen zijn gecreëerd wordt al eeuwen lang gebruikt door vrouwen van de Yolngu-stam voor objecten voor de jacht, ceremonies of om goederen te dragen.

“Koskela kwam bij ons met het idee om onze weefmethodes te gebruiken voor lampenkappen. Ik dacht dat het interessant zou zijn om onze traditionele Yolngu-materialen toe te passen bij Balanda (oftewel niet-aboriginal) objecten”, zegt Mavix Ganammbarr, een ambachtelijke wever op Elcho Island. Ganambarr heeft de technieken zelf geleerd van haar grootmoeder. Volgens haar is het voortzetten van deze traditionele methodes belangrijk om de Yolngu-cultuur in stand te houden. “We dachten allemaal dat dit een goede manier zou zijn om een nieuw publiek te laten zien wat je met onze methodes kunt doen. Het was een gelegenheid om iets nieuws te proberen en onze ambacht in een nieuw licht te zien”, aldus Ganambarr.

Koskela-oprichters Russel Koskela en Sasha Titchkosky bezochten Elcho Island om meer inzicht te krijgen in het weefproces. Er is tot ongeveer een maand nodig om een grote lampenkap te weven. “We namen Sasha en Russel mee het bos in onder het mom van boodschappen doen. Ze vroegen toen waar de winkels dan zijn. Wij barstten in lachen uit, omdat het bos onze winkel is voor alle materialen die we nodig hebben. Alles wat we hiervoor gebruiken is gratis en om ons heen te vinden”, zegt Ganambarr.

Het project van Koskela zorgt er ook voor dat de wevers extra inkomsten krijgen. “Koskela is van mening dat goed ontwerp gebruikt kan worden voor sociale verandering. We geloven sterk dat de unieke inheemse cultuur van Australië erkend en gelauwerd moet worden”, aldus een verklaring van het merk. “Wij hebben gekozen voor een manier waarbij mogelijkheden voor inheemse ambachtslieden en kunstenaars worden gecreëerd en waarbij met hun vaardigheden moderne producten worden verkregen. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen leven op traditionele wijze voort kunnen zetten en tegelijkertijd een alternatieve bron voor inkomsten krijgen, die onafhankelijk is van de overheid.”

Het project van Koskela is dan ook veel meer dan alleen maar een nieuwe lampencollectie. De oprichters van Koskela hopen dat het project leidt tot een opleving van de traditionele ambachten en dat een jongere generatie de vaardigheden van hun grootouders overneemt. “Het eindresultaat is dat voorbeelden van de oudste nog levende cultuur ter wereld nu in huizen over de hele wereld komt te hangen. Het vervult de makers met trots en plaatst de inheemse culturele geschiedenis in een eigentijds product."

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven