De Mexicaanse ontwerper José de la O heeft samen met het Japanse bedrijf Mirai Innovation een methode ontwikkeld, waarmee mensen met hun gedachten de vorm van een vaas aan kunnen passen.
Tijdens een experiment van De la O en Mirai werden signalen van het menselijk brein vertaald naar een computermodel van een vaas. “Het experiment speelt met het idee dat in de nabije toekomst geavanceerde digitale interfaces gebruikt kunnen worden om ontwerpen te realiseren van mensen, die verder geen technische vaardigheden bezitten. Het is dan niet langer nog nodig dat je bijvoorbeeld vaardig in 3D-software bent of überhaupt kunt schetsen om alledaagse objecten te produceren.
Het experiment werd uitgevoerd met een apparaat genaamd Aura. Aura is ontwikkeld door Mirai Innovation ter ondersteuning van professionals die werkzaam zijn in het onderwijs of de gezondheidssector. De Aura bestaat uit een soort hoofddeksel dat voorzien is van sensoren. De sensoren registreren de verschillende signalen van het menselijk brein en creëert zo onder andere een elektro-encefalogram.
Tijdens het experiment werd aan twee deelnemers zonder verder enige ervaring in industrieel ontwerpen gevraagd om plaats te nemen in een comfortabele stoel in een prikkelarme ruimte. De ruimte zorgt ervoor dat er niets aanwezig is om de gedachten van de deelnemers te beïnvloeden. De deelnemers zaten tegenover een scherm waarop het computermodel van een vaas werd geprojecteerd. Door zich te concentreren of juist te ontspannen konden de deelnemers de verschillende afmetingen van de vaas aanpassen. De Aura legde de hersensignalen van de deelnemers vast en stuurde deze door naar een tweede kamer, waar iemand de informatie in een computer invoerde. Zodra een deelnemer tevreden was over de vaas die hij of zij had gecreëerd, werd het bestand dat in de andere kamer was vastgelegd naar een 3D-printer gestuurd, waar de vaas daadwerkelijk werd vervaardigd.
Volgens De la O geeft het experiment een glimp van een mogelijke toekomst, waarin consumenten zelf meer verantwoordelijk worden voor het creëren van de voorwerpen waarmee ze in huis leven. “Dit stelt ook vragen bij de rol van de ontwerper in de toekomst. Vandaag de dag wordt een ontwerper nog gezien als een soort poortwachter van wat wel of wat niet wordt geproduceerd en wordt gebruikt. Een ontwerp volgt nu nog bepaalde commerciële agenda’s en vormen van esthetiek die van hogerhand worden opgelegd. Misschien worden ontwerpers nu overbodig? Of veranderen zij in degenen die verantwoordelijk worden voor platforms zoals het Aura-project?” zegt José de la O tot slot.
Bron: Dezeen