Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

'Duizenden lege winkels, wat is de oplossing?'

In tal van steden en dorpen ontsieren lege panden winkelstraten. Gemiddeld genomen staat een op de tien panden leeg. "Wat kan de eigenaar van zo’n winkelruimte doen om weer te verdienen aan zijn vastgoed?", vraagt NRC Handelsblad zich hardop af. Het dagblad legt vijf strategieën voor: huurverlaging, rustig afwachten, horeca inzetten, verbouwen en de bestemming veranderen. Het ei van Columbus lijkt er echter niet bij te zitten.

In elke stad en elk dorp staan er winkelpanden te koop of te huur. FOTO ALFRED ELKERBOUT.

Het verlagen de de huur vinden vele deskundigen niet raadzaam. Volgens Corneel Jonkers van adviesbureau Over Morgen worden huurcontracten vaak afgesloten voor een periode van vijf jaar, en soms nog langer. (...) Mocht de markt over twee jaar aantrekken, dan blijft de eigenaar voorlopig toch nog met een lage huur zitten."

Rustig afwachten is vaak een goede strategie, omdat dat in sommige gevallen gewoon goedkoper is voor de verhuurder. "Wat ook meespeelt is dat grote vastgoedbezitters vaak meerdere winkelpanden in één straat hebben. "Als je op één plek de huur verlaagt, dan willen de anderen misschien ook verlaging", weet Jonkers.
Horeca blijkt een goede strategie. "Om een winkelpand geschikt te maken voor horeca is doorgaans wel een verbouwing nodig, die de verhuurder zelf moet betalen. Maar als een eigenaar daarmee gegarandeerd een huurder binnenhaalt, dan zijn die uitgaven te overzien. Want in veel gevallen liggen de huurprijzen die horeca betalen niet eens zo veel lager dan die van een winkel, volgens Gijs Bessem, partner bij adviesbureau KroesePaternotte. Alleen toplocaties vormen daarop een uitzondering.

Verbouwen
Een pand verbouwen blijkt vaak een goede oplossing. Maar goedkoop is het niet, aldus Bessem. "Het zijn geen lullige verbouwingen: een nieuwe airco, een nieuwe pui. Dat kost zo 1.300 tot 1.500 euro per vierkante meter." Maar een nieuwe huurder trekken met een lagere huur en de bijbehorende waardevermindering is op lange termijn nóg duurder. Voorwaarde is wel dat er nog interesse bestaat voor een pand. 
Winkels lukraak een andere bestemming geven, wordt door deskundigen niet aanbevolen. Volgens CBRE-directeur Mark Siezen is het onverstandig om alle overbodige winkelruimte om te bouwen tot bijvoorbeeld appartementen. Want volgens hem is er niet één oplossing mogelijk: het zal eerder een mix van oplossingen zijn, die per plaats verschilt. En wat nu een goede optie is, kan straks al weer een slechte keuze zijn. Hij trekt de parallel met de kantorenmarkt: "Die lag tien jaar geleden ook op zijn gat. Dat moesten in Amsterdam veelal hotels worden, was de gedachte." En nu vindt de gemeente dat er in Amsterdam hotels te veel zijn en is er een gebrek aan kantoorruimte. 

Lees het complete artikel hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven