Economische barometer in de woonbranche gaat onderuit

Ruim 30% detaillisten noteert lagere omzetten

In de afgelopen maand is de economische barometer van de woonbranche gedaald. In de voorgaande twee maanden mei en juni klom de barometer vanuit een diep dal, maar in juli sloot deze af met een verlies van 4,5 punten op een eindstand van -4,6. De daling wordt volledig veroorzaakt door een afname van het aantal woningtransacties, meldt Marktdata.nl.

De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten verbeterde in juli met 3,5 punten. Deze deelindicator kwam daardoor uit op -8,2. Bijna een kwart (24% procent) van de woondetaillisten noteerde in juli een toename van de weekomzet tegenover 32 procent een daling. Ondanks de verbetering is de woondetaillist per saldo nog wel negatief over de verwachte omzetontwikkeling in de komende maand.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten verbetert in juli opnieuw, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 2, tegen 0 in juni. Consumenten zijn een stuk minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden en positiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden. De koopbereidheid neemt ook iets toe in juli. Deze deelindicator staat op -1, tegen -2 in juni. Het oordeel van consumenten over hun financiële situatie in zowel de komende twaalf maanden als in de afgelopen twaalf maanden verbetert iets. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger. 

Producentenvertrouwen 
Het producentenvertrouwen binnen de industrie is de afgelopen maand toegenomen. Het ging van 3,3 in juni naar 3,9 in juli, aldus het CBS. Producenten in de industrie waren in juli minder negatief over de verwachte bedrijvigheid.
Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.
Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien.

Woningmarkt
In juni 2019 zijn er volgens cijfers van het Kadaster en het CBS 15.495 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 15,9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van mei werden er in juni 21,4 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op -15,9. Dat is een verslechtering van maar liefst 24 punten ten opzichte van de voorgaande maand.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven