De bert plantagie collectie heeft een bijzonder meubelstuk:

'Stoel Draat vertelt verhaal dat even complex is als het lijnenspel van dit stalen meubel'

De bert plantagie collectie heeft een bijzonder meubelstuk in haar midden: Stoel Draat. Die vertelt een verhaal dat complex is als het lijnenspel van dit stalen meubel, maar een stuk minder comfortabel. Een geschiedenis die schuurt en sterk verbonden is met Sri Lanka. Dat meldt het Dutch Design meubelmerk op haar site.

Anushka (zie foto boven) werkt voor bert plantagie en is als baby door Nederlanders liefdevol geadopteerd uit Sri Lanka. Inmiddels blijken zijn adoptiepapieren aan alle kanten te rammelen, waardoor hij nu niet weet wie zijn biologische ouders zijn en onder welke omstandigheden hij is afgestaan. "En niet weten waar je roots liggen, dat blijft knagen."

De actie
bert plantagie doneert nu voor elke verkochte Draat stoel een bedrag aan Sri Lanka-DNA, een non-profit organisatie die zich inzet voor de hereniging van ouder en kind na (een vaak schimmig verlopen) adoptie. Dit doet ze door DNA-testen af te nemen bij mensen in Sri Lanka en de resultaten daarvan zó te verwerken, dat adoptiekinderen die hun biologische ouders zoeken een match kunnen vinden.

De cijfers
Het tv-programma Zembla heeft onderzoek gedaan naar adoptiebedrog en er drie uitzendingen aan gewijd. Ook onder meer het NRC, RTL Nieuws en de Volkskrant publiceerden over dit fenomeen.
In de jaren ’70 en ’80 zijn duizenden Sri Lankaanse kinderen via adoptie terechtgekomen in het Westen, voornamelijk in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland maar ook Australië. Momenteel zijn er zo’n 3.500 Sri Lankaanse geadopteerden in Nederland. Volgens Zembla is bij ca. 70% daarvan het dossier niet in orde: er komen onwaarheden in voor of belangrijke informatie ontbreekt. "En dan is het heel moeilijk om te achterhalen waar je vandaan komt", vertelt Amanda, zelf geadopteerd en de vrouw achter Sri Lanka-DNA. "Sri Lanka is namelijk ongeveer zo groot als de BeNeLux, Google heeft het niet in kaart gebracht zoals we hier gewend zijn." Daarnaast bemoeilijken schaamte en corruptie het zoekproces. Van circa 2.300 uit Sri Lanka geadopteerde Nederlanders is hun afkomst onduidelijk.

Lees het complete artikel hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven