Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerecycled verpakkingsmateriaal dient als basis

Ontwerper maakt stoel van piepschuim

De Griekse ontwerper Savvas Laz maakt gebruikt van stukken piepschuim om meubelen te maken. Het gaat hierbij om gerecycled verpakkingsmateriaal. Met de stoel die Laz op deze manier heeft vervaardigd wil hij meer bewustzijn creëren over verpakkingsafval. Het project dat hij met dit doel heeft opgezet heet Trashformers.

“Er zijn in Griekenland geen fatsoenlijke recyclingfaciliteiten”, aldus Laz. “Ik kreeg zodoende het idee om afval te verzamelen en dit in functionele objecten te veranderen."Het piepschuim dat Laz gebruikt is vaak als vulmateriaal te vinden in dozen waarin elektronische goederen zoals tv’s of koelkasten worden vervoerd.

Door de stukken piepschuim in verschillende composities met elkaar te combineren creëert Laz unieke objecten, zoals de Trashformers-stoel. De stukken piepschuim worden hierbij gebruikt zoals ze zijn gevonden, zonder dat ze worden bijgesneden of op andere wijze worden aangepast. Het is alsof de ontwerper met grote Lego-blokken een geschikte vorm probeert te vinden. De verschillende delen worden aan elkaar bevestigd door middel van polyurethaanschuim. Daarna wordt het geheel bedekt met een laag hars op basis van water, poeder, pigment en glasvezels, zodat de stoel qua structuur sterker wordt.

Savvas Laz is op dit moment bezig om met het Trashformers-project een collectie aan tafels, stoelen, lampen en andere objecten te creëren. “Mijn project heeft niet als doel om het afvalprobleem volledig op te lossen, maar wel om ons meer na te laten denken over afval van verpakkingen. De ontwerpindustrie draait om het creëren van nieuwe materialen. Ik vind dat ook moet worden nagedacht over wat er met het afvalmateriaal moet gebeuren.”

Bron: Dezeen

Publicatiedatum: