Het ontwerp biedt veel licht, glas, hout en metaal in warme kleuren

Oud reactiveringscentrum getransformeerd tot duurzaam zorghotel

Zorghotel Domstate in Utrecht is onlangs getransformeerd tot een 4-sterren hotel waar je kunt revalideren. Daartoe werd het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen volledig gerenoveerd. Het resultaat is een zorghotel van zes verdiepingen voor kortdurende revalidatie met 84 luxe zorgkamers, een onderzoeks- en behandelcentrum en werkplekken. Het zorghotel is bedoeld voor iedereen die revalideert of herstelt na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een knie-of heupoperatie, of na een ziekte. 
"Daar hoort een uitnodigende en mooie omgeving bij waar gasten zich welkom voelen. Alle zorgkamers hebben ruime glaspartijen, zijn uitgebreid met een balkon en hebben een eigentijdse uitstraling gekregen. Neem de Marmoleum-vloeren van Forbo Flooring in bruin, grijs en beige", vertelt een woordvoerder. Daarnaast biedt het ontwerp (van architectenbureau Diederendirrix en Van Eijk & Van der Lubbe interieurontwerpers) veel licht, glas, hout en metaal in warme kleuren. 

Alle functies zijn georganiseerd rondom een patio, die is heringericht. In het zorghotel staan de principes van de ‘healing environment’ centraal en bovendien stimuleert het ontwerp gasten om actief te zijn. Neem de speelse elementen in het interieur die de hotelgasten motiveren en uitdagen om de stappen naar zelfstandigheid te zetten. De eenpersoons zorgkamers bieden optimale privacy en rust. De kamers bieden verder de mogelijkheid om met verlichting en temperatuur zelf de gewenste sfeer te creëren. Ook de wacht- en gespreksruimten zijn zodanig ingericht dat zij bijdragen aan ontspanning en maximale bewegingsvrijheid.


FOTO'S MICHAEL VAN OOSTEN 

Buiten wordt naar binnen gebracht om aansluiting te vinden bij het ‘normale’ leven buiten het hotel. Met name in de publieke zone is het makkelijk en aangenaam om mensen van buiten te ontmoeten. Ook wordt gepoogd om de betrokkenheid van de familie of vrienden van een gast te stimuleren. Zo kunnen thuissituaties voorzichtig worden getraind. "Bij de renovatie is het gebouw tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor de waardevolle architectonische elementen, zoals het trappenhuis en de vormgeving van de achtergevel. Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor veel meer daglicht naar binnen valt. Bovendien is het volledige installatiepakket vernieuwd en verduurzaamd (met onder andere warmtepompen en pv-panelen). Ook de CO2-neutrale Marmoleum-vloeren van Forbo dragen bij aan de aanzienlijke verduurzaming van het gebouw. In de toegepaste Marmoleum Cocoa-vloeren - ook wel chocoladevloeren genoemd - zijn de overbodige resten van de cacao-industrie ge-upcycled. Daarmee is deze Forbo-vloer zelfs dubbel duurzaam", vervolgt een woordvoerder.

Mooie uitstraling
Om de gevel een kwalitatief hoogwaardige en mooie uitstraling te geven, is gekozen voor een upgrade met natuursteen-bekleding. Verder is - ook ten behoeve van de verduurzaming - de pui opnieuw ingedeeld en voorzien van aluminium kozijnen met hoogwaardig isolatieglas. Daarbij zijn alle zorgkamers voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. De kamers zijn daarnaast uitgebreid met een balkon. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook met het zicht op bedlegerige gasten.

Meer informatie:
Forbo Flooring
www.forbo.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven