Linda Pinto, de voorzitter van de raad van bestuur van Alberto Pinto Interior Design, is gespecialiseerd in het interieurontwerp van privéjets en jachten voor de allerrijksten. “Huizen zijn doorgaans voor de familie, waarbij iedereen betrokken is. Jachten en privéjets zijn daarentegen meer een aangelegenheid puur voor de opdrachtgever zelf”, aldus de in Parijs gevestigde ontwerper. Daarom zijn de ontwerpen van haar bedrijf voor plezierjachten vaak grilliger dan bij het interieurontwerp van een huis. Klanten kiezen vaak voor materiaal en textuur die het idee geven van een zorgeloze zomer, zoals stro, hout en borduurwerk.
Pinto heeft inmiddels een sterke reputatie opgebouwd. Het bedrijf is betrokken bij het interieur van 10% van de 100 grootste jachten ter wereld. De opdrachtgevers variëren van Europese aristocraten tot miljardairs uit het Midden-Oosten.
Naast jachten is Pinto ook gespecialiseerd in het interieur van privéjets. Dit soort interieuren vormen een grotere uitdaging, omdat rekening moet worden gehouden met gewicht en veiligheid. Bij deze opdrachten werkt Pinto samen met AMAC Aerospace, een in Basel gevestigd bedrijf dat privéjets levert. “We ontwerpen alles van stoelen en tafels tot aan het dressoir. Het is exact hetzelfde als het ontwerpen van een interieur voor een huis, al komt er wel meer precisie bij kijken.”
Het laatste project betrof een Airbus ACJ319. Het bedrijf had als opdracht om een interieur te creëren dat zowel modern als traditioneel zou zijn. De opdrachtgever was een Chinese zakenman, die erop stond dat bij het ontwerp de principes van feng shui in acht zouden worden genomen. “We hebben daarom samengewerkt met een expert op het gebied van dit Chinese principe. Dit persoon legde ons haarfijn uit waar het bed moest komen te staan en welke stoel van de zakenman moest zijn”, vertelt Pinto. Om voor een meer moderne esthetiek te zorgen werd het interieur van het vliegtuig voorzien van zwarte carbonvezels in combinatie met licht hout.
Ook werd een uitgebreide douchecabine geïnstalleerd. Dit is iets dat zelden word toegepast bij privéjets, omdat een douche het probleem met zich mee brengt van het extra gewicht aan water. Ook vroeg de opdrachtgever om een volledige keuken. “Normaal kun je in een vliegtuig alleen maaltijden verwarmen, maar nooit echt koken. Dit was voor het eerst dat we een vliegtuig hebben voorzien van een echte keuken.” Al met al had het bedrijf twee jaar nodig om het ontwerp en de installatie van het interieur van de Airbus te voltooien.
Pinto werkt voor kopstukken uit vrijwel elke sector. Elke keer vindt ze het prachtig om te zien hoe haar klanten reageren als zij voor het eerst hun jacht of jet zien. “De kinderlijke lach op het gezicht van de klant als je een rondleiding geeft is prachtig om te zien, vooral als je in het achterhoofd houdt dat je te maken hebt met een gigant in de eigen sector”, zegt ze tot slot.
Bron: Architectural Digest