Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Architectenbureau bouwt in Kopenhagen 20 huizen met gerecycled materiaal

De Deense Lendager Group is onder de naam Upcycle Studios een huizenproject begonnen in het district Ørestad in Kopenhagen. Alle huizen zijn voor een groot deel vervaardigd van gerecycled materiaal. Er is gebruik gemaakt van gerecycled beton, tweedehands dubbele beglazing en vloerplaten die bij eerdere projecten zijn overgebleven. Het hout dat bij de aanbouw is gebruikt is afkomstig van de Deense leverancier Dinesen. Dit hout was anders door de leverancier verbrand als overtollig materiaal. De 850 ton aan beton die bij Upcycle Studios is gebruikt is afkomstig van de bouwput voor de metrolijn van Kopenhagen.

“Om de klimaatcrisis op te lossen moeten we niet alleen duurzame, maar ook regeneratieve oplossingen ontwikkelen”, aldus een verklaring van de Lendager Group. Het architectenbureau is voorstander van een circulaire economie, waarvan de principes ook bij eigen projecten zo veel mogelijk worden toegepast.

“Upcycle Studios laat zien hoe we groei los kunnen koppelen van CO2-uitstoot. We zien afval en overgebleven materiaal als een middel. Hierdoor kunnen we duurzame gebouwen opzetten, zonder dat we compromissen hoeven te sluiten op het vlak van kwaliteit, esthetiek of prijs.”

Elk huis van Upcycle Studios heeft een grote glazen façade met een geometrisch houten frame. Daarachter bevindt zich een ontvangstruimte. De naar buiten stekende eerste verdieping vormt een kleine tussenverdieping. De slaapkamer op de tweede verdieping is qua oppervlak iets gekanteld, zodat alle huizen naast elkaar een soort zaagtandprofiel vormen. Deze diagonale opzet is met name aan de achterzijde duidelijk te zien, waar verhoogde muren de huizen van elkaar scheiden. Tussen deze muren bevindt zich per huis een eigen garage.

De huizen zijn volgens het architectenbureau ontworpen om zo veel mogelijk ruimte te bieden. Sommige delen van het huis kunnen als kantoor of werkplaats worden gebruikt. Tuinen op het dak of zonnepanelen zorgen voor meer mogelijkheden om de huizen zelfvoorzienend te laten zijn, zodat er in de huizen volgens de principes van een circulaire economie kan worden geleefd. Volgens het bureau is het met Upcycle Studios mogelijk om de CO2-uitstoot over 50 jaar met ongeveer 60% te verminderen.

Lendager Group heeft verder plannen onthuld voor een ecologische wijk van 35.000 vierkante meter in het zuiden van Ørestad.

Bron: Dezeen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© Wonen360.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven