Onlangs is de innovatieve, energieopwekkende designgevel van Studio Solarix op het kantoor van Kuijpers te Helmond geopend. Kuipers is een familiebedrijf voor technische installaties in Nederland. Studio Solarix ontwerpt zonnepanelen voor gevels van gebouwen. Op deze manier creëren ze schoonheid en identiteit voor gebouwen (nieuw en gerenoveerd) en tegelijkertijd verzamelen ze duurzame energie. Led's en sensoren kunnen in het product worden geïntegreerd. Het design laat zien hoe zonne-energie, design en interactiviteit naadloos in elkaar overvloeien. Als launching customer heeft Kuijpers de visie en het ontwerp van Solarix omarmd om hun hoofdkantoor te upgraden in het intelligente district Brainport.   

De Solarix Bright-serie is geïnspireerd op het herfstseizoen en gebruikt voor het Kuijpers gebouw. De combinatie van lichtbrons en gevouwen aluminiumcomposiet wordt gecombineerd met gekleurde bedrukte glazen panelen in lichtbruin en lichtoranje. De kleuren passen zich aan de weersomstandigheden en het lichtperspectief aan. Geïntegreerde Led's verlichten de verschillende zonnepanelen.
Voor de realisatie werd intensief samengewerkt tussen Studio Solarix, Kuijpers, Kameleon Solar (zonnecellen) en Sorba (productie en montage). Het project is mede tot stand gekomen dankzij Spark Campus en de steun van de gemeente Helmond.Het geïntegreerde concept van de start-up werd in Helmond voor het eerst toegepast op deze schaal. Een nieuw project, op de gevel van de nieuwe werkomgeving van Pharos in Hoofddorp, volgt komend voorjaar. Studio Solarix is ontstaan vanuit kunstenaar Reinier Bosch en architect Marloes van Heteren, die samen het principe solar design groot willen maken.

Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en zakenvrouw van het jaar 2018, zag direct het potentieel van het concept toen zij kennismaakte met Studio Solarix. Daaropvolgend creëerde zij, namens Kuijpers, de mogelijkheid de gevel hiermee te voorzien.

De design zonnetegel maakt het mogelijk energie op te wekken en tegelijkertijd meer identiteit en uitstraling aan een gebouw te geven. Met dit idee won Studio Solarix in 2016 al de solar challenge van de Dutch Design Week en combineren zij innovatie, uitstraling en een praktische insteek voor grote uitdagingen zoals energietransitie, precies dat wat Dutch Design zo bijzonder maakt.

Meer informatie:
Studio Solarix
info@studio-solarix.com
www.studio-solarix.nl