Verschillende Nederlandse bedrijven hebben een Dezeen Award gewonnen. Dat is bekend gemaakt tijdens een ceremonie die door vierhonderd genodigden werd bijgewoond.
De prijsuitreiking vond dinsdagavond plaats in Londen, georganiseerd door Sir Lenny Henry. Alle winnaars kregen een unieke trofee, ontworpen door de Nederlandse studio Atelier NL, die zelf ook in de prijzen viel.

De award Homeware Design van het jaar ging naar ZandGlas van Atelier NL. De ontwerpers verzamelen zandstalen van over de hele wereld om glazen voorwerpen te maken die zowel de variëteit als de toenemende schaarste van een materiaal vertonen dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Volgens de jury is het een krachtig, zorgvuldig vervaardigd en prachtig uitgevoerd project.

Nederlands ontwerpduo Atelier NL is eveneens uitgeroepen tot Designer van het Jaar, terwijl de collega-Nederlandse studio Envisions de Dezeen Award Emerging Designer of the Year heeft gewonnen .

 Glaswerk van Atelier NL.

De oprichters van Atelier NL, Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck, hebben de Designer of the Year-prijs gewonnen, die wordt gegeven voor 'all-round designuitmuntendheid voor een oeuvre van een ontwerper of ontwerpstudio die al meer dan 10 jaar actief is'.

Atelier NL daagt de conventies van de hedendaagse conservatieve glasindustrie uit door sinds 2010 op verschillende plekken in Europa wild zand van duinen, stranden en andere zandplekken te verzamelen. Na intensief onderzoek en experiment en de grondige analyse van recepturen zijn ontwerpers Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck er in geslaagd om lokaal, ‘wild’ zand te smelten in unieke objecten van glas. Door te experimenteren met zand uit verschillende regionale gebieden, toont AtelierNL dat het mogelijk is om van beschikbaar natuurzand hoogwaardige objecten te maken, waarvan het resultaat bovendien keer op keer verschilt. Maar ook bieden ze hiermee een alternatief voor de conventionele glasindustrie, waarvan de zandgroeves op een bepaald moment uitgeput zullen raken. De objecten vormen het ZandGlas-servies. Om de verbinding met de lokaliteit van het wilde zand te benadrukken, draagt elk glasobject een stempel met de oorsprong ervan. Atelier NL heeft glas vervaardigt van de Zandmotor en het Savelsbos. Op de rol staan onder andere het Waddengebied, Brabantse Duinen en de Maasvlakte.

.

Envisions kreeg de award Emerging Designer of the Year, een onderscheiding voor de beste 'allround designuitmuntendheid voor een oeuvre van een ontwerper of ontwerpstudio die al 10 jaar of korter in bedrijf is'.
Envisions is net als Atelier NL gevestigd in Eindhoven. Het is een collectief van 20 ontwerpers, geleid door de Zweedse ontwerper Sanne Schuurman.

Een project van i29: een kleine keuken in een appartement in Parijs.

De Nederlandse interieurarchitectuurstudio i29 heeft de Interior Designer of the Year gewonnen.

i29 creëerde een kunstenaarsatelier op het dak van De Bijenkorf in Amsterdam.

i29 is bekroond voor de 'allround designuitmuntendheid van een oeuvre van een interieurontwerper of studio die al meer dan 10 jaar in bedrijf is'. Volgens de jury komt i29 over als een laagdrempelige, toegankelijke studio.
i29 was ook genomineerd in de categorie Civic and Cultural Project of the Year, met de renovatie van de 18e-eeuwse gebouwen van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden 

Meer informatie:
www.dezeen.com

De awardwinnaars:
www.ateliernl.com
www.envisions.nl
www.i29.nl