Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Designers Forbo Flooring werpen blik op nieuw werklandschap:

'Er komt groei in kwalitatief hoogwaardige producten'

Marijke Griffioen, senior designer en trendwatcher bij Forbo Flooring, en Hanne van Nederveen-Meerkerk, creative consultant bij hetzelfde bedrijf, ontmoetten elkaar op een dinsdagmiddag. Een grandcafé in Amsterdam leek de dames een uitstekende plek om over nieuwe kantoortrends te spreken, aangezien 80% van de creatieve inspiratie ontstaat tijdens informele afspraken. "Even weg van ons hoofdkantoor en thuiswerkplek. We hadden ook een verzamelkantoor kunnen huren of op één van onze partnerlocaties kunnen afspreken. Waar flexwerken een aantal jaar geleden nog inhield dat je elke plaats op kantoor kon bezetten, is het begrip uitgegroeid tot pop-up werkplekken. Immers, werken kan altijd en overal." 

Blik op een nieuw werklandschap met op de vloer marmoleum van Forbo Flooring.

In Dauphine bespreken Marijke en Hanne welke nieuwe kantoortrends zij signaleren, een complex en veelzijdig onderwerp blijkt al snel. "Zo zien wij dat de huidige openwerkplek, inmiddels in elk ‘modern’ kantoor een vast gegeven, heel divers in uitstraling en concept kan zijn. Terugkerende thema’s zijn onder andere een goede akoestiek, veel comfort en omgevingen waar werk en plezier samen gaan. De werknemer en zijn welbevinden staan steeds vaker centraal. Een werksfeer moet aangenaam en bovenal gezond zijn. Gezonde werknemers presteren beter en zijn minder ziek. Kantoren worden biofilisch, smaakvolle werkplekken omgeven door groen."

"Aandacht voor de menselijke factor is ook te zien in een snelle ontwikkeling van intelligente producten die kunnen inspelen op de persoonlijke voorkeuren. Een bureau dat zich aanpast aan jouw hoogte met verwarmd tafelblad tegen koude handen. Lampen die zich aanpassen aan jouw beweging. Het aanpassen van de kamertemperatuur of voorkeursmuziek die afspeelt bij jouw entree van een de ruimte dankzij ruimtedetectie. Door integratie en camouflage van technologie bevinden we ons in ‘zachte’ werkruimtes."

Fraai blauw marmoleum van Forbo Flooring in de studiekamer.

"Op kantoor overwerken is meer en meer passé. De tijd die we op kantoor doorbrengen verkort. Zakelijke afspraken vinden doorgaans buiten kantoor plaats. Wij zijn constant “on the move”, met vele spontane ontmoetingen welke onze netwerken weer verbreden.
Maar ook binnen het kantoorgebouw zien we de dynamiek toenemen. De mens is niet gemaakt om acht uur lang in één houding achter de computer te zitten. Steeds meer werklandschappen zijn zo vormgegeven dat ze wisselende werkposities gedurende de dag stimuleren."

Wat kunnen wij verwachten voor de toekomst?
"De komende tien à twintig jaar zullen banen verdwijnen door de robotisering. Hiermee verwachten wij dat veel hoofdkantoren zullen verdwijnen of inkrimpen. Door het altijd en overal toegang hebben tot onze informatie zal er nog meer gebruik gemaakt worden van verzamelkantoren of van tijdelijke informele flexibele werkomgevingen. Ruimtes worden elementair, het flexibel indelen wordt nog belangrijker. Producten worden meer modulair en demontabel. Handig, want door urbanisatie zijn ruimtes schaarser en duurder. Ruimtebesparend en multifunctioneel meubilair zien wij ook verschijnen. Items moeten makkelijk op te bergen, te vervangen, te recyclen of aan te passen zijn, met een paspoort of milieulabel. Bovendien zal het gebruik van kleinere en intuïtieve ruimtes ook onze ecologische voetafdruk minimaliseren."
"Circulariteit van producten wordt een vereiste", vervolgen Marijke en Hanne. "Hergebruik van materialen geeft ziel aan de ruimte en wordt versterkt door het contrast met de geïntegreerde technologie. Bovendien zal refurbishment door schaarste in grondstoffen en bewustwording van ons gebruik toenemen. Er komt een groei in kwalitatief hoogwaardige producten."

Lege kantoren
"De schaarste op de arbeidsmarkt zal zich beperken, tot de beroepen waarbij wij echt nog mensen handen, empathisch vermogen en andere menselijke specialismen vereist zijn. Gaan wij daardoor straks minder werken?! We nemen alleszins minder werkruimte in gebruik. Worden de lege kantoren opgevuld? Nee, dat verwachten wij niet. Op lege plekken zien wij groene parken, stadstuinen en bossen verrijzen. Niet vanuit ons idealisme, wel vanuit noodzaak. Wij hebben een vervuild milieu te compenseren met onze voorlopende industrialiserende generaties en vanuit onze huidige consumptie. Dat besef dringt bij ons en onze kinderen steeds meer door. Willen wij op deze aarde kunnen blijven wonen, dan is verschoning hiervan noodzaak. Wellicht dat wij daarom trots zijn om voor Forbo te mogen werken, dat al bijna 120 jaar een extreem duurzame vloer produceert in de vorm van CO2-neutraal marmoleum", besluiten de twee.

Marijke Griffioen, Senior Designer en Hanne van Nederveen-Meerkerk, Creative Consultant praten u graag bij tijdens de World Architecture Festival (28 - 30 november) in de RAI te Amsterdam op de stand C120 van Forbo Flooring Systems.

Meer informatie:
www.forbo-flooring.nl
www.worldarchitecturefestival.com

Publicatiedatum: