MM craft & design past het oude ambacht van leerbewerking toe op een moderne eigen wijze. Dit levert unieke designobjecten op die veelal kleurrijk zijn. Het bedrijf richt zich op interieurdesign.

Mirna Martina is de ontwerper en maker van de designobjecten. In 2015 kwam Mirna met leer in aanraking door haar werk op de afdeling Shoes and Accessories bij Tommy Hilfiger en Calvin Klein onder leiding van een excellente Italiaanse leermeester. ''Hier is mijn liefde voor leer ontstaan. Ik had nog nooit zoveel verschillende soorten leer bij elkaar gezien, de één zo zacht als fluweel en de ander zo hard als beton.'' 
Haar inspiratie voor de ontwerpen haalt ze voornamelijk uit de natuur. Kwalitatief goede materialen staan hoog in het vaandel. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van plantaardig gelooid leer afkomstig van een leerlooierij in Italië. 

Afgelopen oktober is de eerste designstoel van het label gelanceerd. De collectiefotografie van de primeur van het merk vond plaats in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Momenteel wordt er gewerkt aan een tweede stoel. 

Mirna: ''Ik ga ontzettend precies te werk omdat het materiaal waarmee ik werk erg kostbaar is. Het kostbare materiaal zorgt ervoor dat leerambacht een tijdrovend vak is. Alle objecten die ik maak zijn interieurgerelateerd. Wat centraal staat zijn de leersoorten en de ambachtstechnieken die ik op de ontwerpen toepas.'' 

Eén van de ambachtstechnieken die wordt toegepast door MM craft & design is het stansen van leer. Dit werkt als volgt: men neemt een stuk leer en hier wordt een figuur naar keuze uitgedrukt met behulp van een handmatige pers. Dit proces kunt u vergelijken met het uitdrukken van een koekjesvorm in het deeg. Uit een ander stuk leer wordt vervolgens datzelfde figuur gestanst. Zo kan het ene leer in het andere leer worden gelegd. De benaming voor deze techniek heet dan ook wel het ‘inleggen van leer’.  

De leren patronen van de stoel worden met een leren draad aan elkaar gezet. Dit kan door middel van een modern of sierlijk vlechtwerk. Het draagvlak van de stoel is ontzettend sterk doordat het vlechtwerk uit één draad wordt gemaakt.Het figuur dat uit het leer gestanst wordt kan volledig persoonlijk gemaakt worden. Er kan zelfs een logo of bedrijfsnaam in het leer 'gelegd' worden. Het ontwerp is in veel kleuren en structuren verkrijgbaar. 

Kennismaken? MM craft & design staat op de design- en ambachtsbeurs Meesterlijk, dat gehouden wordt van 30 november tot en met 2 december in de Westergasfabriek te Amsterdam! 

Meer informatie:
MM craft & design 
Email: info@mmcraftdesign.nl  
www.mmcraftdesign.nl