Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Olielantaarn teruggebracht tot zijn essentiële vorm

CEO Zweeds verlichtingsbedrijf: 'Herontdekken wat we vergeten zijn'

Het Zweedse verlichtingsbedrijf Wästberg heeft een nieuw model geïntroduceerd in de nieuwste collectie Holoceen. Deze is geïnspireerd op de 'kura skymning', een bepaalde atmosfeer van de temperatuur van het licht. Dit oude Zuid-Zweedse woord heeft geen vertaling in het Engels en wordt nog zelden gebruikt, zelfs niet in Zweden. Het verwijst naar de korte tijd die er in Scandinavië is tussen daglicht en zonsondergang, wanneer het te donker is om binnen te werken, maar niet donker genoeg om verbranding van kostbare brandstof te rechtvaardigen. Toen er nog geen kunstlicht bestond, gebruikten de Zweden dit licht om te zien in de duisternis. 

CEO en oprichter Magnus Wästberg werd geïnspireerd door deze Kura Skymning. Het bedrijf dat hij leidt bestaat reeds tien jaar. In designblad Wallpaper vertelt Wästberg dat het gaat om het herontdekken van iets dat we vergeten zijn. "We hebben 300.000 jaar met vuur geleefd, maar de afgelopen 100 jaar zijn we blootgesteld aan elektrisch licht, dus het is logisch dat we ons beter voelen bij licht dat uit een vlam komt.' 

Holoceen No.4, zoals het ontwerp heet, is in wezen een olielantaarn die is teruggebracht tot zijn essentiële vorm. Een jaar in de maak, zijn matte buitenoppervlakken en een gepolijste interne kern versterken het vuur vanbinnen. In de 'bus' wordt veilig olie opgeslagen. Het lange handvat met een perfect geplaatste knik bovenaan zorgt ervoor dat het op een eettafel of een vensterbank kan staan, op de grond of aan een muur hangt. 

Holocene is sinds deze week beschikbaar bij Wästberg.

Meer informatie:
Wästberg
shop@wastberg.com 
www.holocenefromwastberg.com

Publicatiedatum: