De detailhandel heeft in september 1,7 procent meer omgezet dan in september 2017, meldt het CBS. Het verkoopvolume groeide met 1,9 procent. In de non-foodsector kromp de omzet met bijna 1 procent kromp, terwijl er online bijna 13 procent meer is omgezet. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren daarentegen realiseerden in september de grootste omzetstijging: +3,1 procent. Ook de winkels in meubels en woninginrichting hebben meer omgezet: + 1,0 procent. Directeur Len de Koster van ETC Design Center Europe laat desgevraagd weten dat ook hij merkt dat het weer de goede kant opgaat.

De Koster hoort steeds meer positieve ondernemersgeluiden en ziet ook de laatste weken een toename van het aantal bezoekers - met name B2B - in zijn centrum, dat goed is voor 15.000 m2 aan wooninspiratie voor het hogere segment. Het ETC wordt vormgegeven door circa 90 verschillende exposanten op het gebied van interieur en exterieur. Al deze ondernemers samen vertegenwoordigen meer dan 500 verschillende merken dat er voor zorgt dat ETC Design Center Europe een van de voornaamste plekken is voor de interieurliefhebber en professional. 

Directeur Len de Koster (midden) van het ETC Design Center Europe, samen met zijn echtgenote Linda (links) en managing director Ditte Kolijn.

Ook De Koster heeft ervaren dat het voor zijn branche een te lange tijd te mooi weer is geweest. "Van mei tot zo half, eind augustus is het allemaal wat magerder geweest. Maar niet alleen het weer is daar schuldig aan, want ik heb al eerder gewaarschuwd voor de woningmarkt", stelt De Koster, die ook actief is in de vastgoedwereld. "De woningvoorraad is gigantisch opgedroogd. En als er weinig huizen worden verkocht, dan merkt de meubel- en interieurbranche dat. Maar er zit een flinke boost aan te komen", voorspelt hij. "De markt zit nog even op slot, maar de vooruitzichten zijn toch positief te noemen. Er wordt nu flink gebouwd en ook de rente is nog laag. Dat zijn hoopvolle tekenen voor de nabije toekomst.
Ook ondernemers zien het zitten, want het ETC-gebouw is zo goed als vol", besluit De Koster. 

In het ETC vindt komende zondag een consumenteninspiratiedag plaats. Meer informatie is te lezen op www.etcdesigncenter.nl