Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roemenië speelt sleutelrol op het gebied van gestoffeerd meubilair

'Omzet in vijf jaar tijd met 50% toegenomen'

Roemenië speelt een sleutelrol binnen de Europese sector voor gestoffeerd meubilair. Het Roemeense segment neemt binnen de EU de vierde plek in qua export en de vijfde plek wat betreft productie. In 2017 waren Roemeense bedrijven goed voor een omzet van bijna € 670 miljoen. In de periode van 2012 tot 2017 is deze omzet met bijna 50% toegenomen.

Deze significante groei komt voornamelijk door de export en door investeringen van buitenlandse bedrijven. Aan de hand van de investeringen zijn productiefaciliteiten opgezet en zijn partnerschappen aangegaan met Roemeense meubelmakers. Een aantal van de buitenlandse bedrijven zijn Polipol en Himolla uit Duitsland, Natuzzi en DiTre uit Italië en het Oostenrijkse Ada. Ze halen met name voordeel uit de lagere Roemeense arbeidskosten.

Het Roemeense Taparo is een belangrijke leverancier van Ikea.

Zowel Roemeense als buitenlandse bedrijven zien zich echter in de laatste jaren geconfronteerd met een gebrek aan goed personeel. Ook andere EU-landen met een sterk ontwikkelde meubelsector, zoals Polen en Roemenië, hebben te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Volgens de APMR, de Roemeense brancheorganisatie voor meubelfabrikanten, is veel gekwalificeerd personeel geneigd om naar het buitenland te gaan, waar tegen hogere lonen kan worden gewerkt. Zodoende is in 2017 het aantal werknemers in de Roemeense meubelsector afgenomen.

Ongeveer 20% van de totale Roemeense meubelsector is gevestigd in het district Maramures. De marktleiders in Maramures zijn de Roemeense fabrikanten en exporteurs Aramis Invest en Taparo. Aramis Invest valt onder de Aramis Group, een conglomeraat dat is gevestigd in Baia Mare. Bij de twee faciliteiten van Aramis Group zijn ongeveer 4500 werknemers actief. Taparo heeft een werkleger van 1000 medewerkers. Beide bedrijven zijn belangrijke leveranciers van Ikea.

Roemenië is als land georiënteerd op export en ook voor Roemeense meubelmakers is export de belangrijkste manier voor meer groei. In 2017 werd 80% van alle in Roemenië vervaardigde meubelen geëxporteerd. De waarde van de export kwam daarmee op € 550 miljoen. De belangrijkste afzetmarkten voor Roemeense gestoffeerde meubelen zijn Frankrijk, Italië en Duitsland. Samen nemen deze markten meer dan de helft van de Roemeense meubelexport op.

Bron
www.worldfurnitureonline.com