Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Expositie Huizinga Meubel in Scheepvaartmuseum

Wie herkent stoel zonder rugleuning?

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is sinds zaterdag een bijzondere collectie Huizinga-stoelen te zien. Met de tentoonstelling 'Made in stad: stoelen van meubelfabriek Huizinga' willen de Huizinga’s heel nadrukkelijk hun plek terug geven in de cultuurhistorie van stad én provincie Groningen. Eén van de stoelen trekt in het bijzonder de aandacht, omdat de organisatie niet weet waarvoor deze diende.

“Is het een barkruk? Of biechtstoel? Of misschien een stoel speciaal voor dames met een hoepelrok?”, schrijft RTV Noord op haar site. Volgens Marianne Ootjers van de Stichting Huizinga Meubel is het een raadsel waarvoor de stoel zonder rugleuning dient. Ze roept dan ook de hulp van de museumbezoekers in. In het Noordelijk Scheepvaart Museum in Groningen is de tentoonstelling 'Made in Stad' over de meubelmaker J.A. Huizinga van de meubelfabriek Nederland te zien die vanaf 1889 faam maakte als een van de beste fabrikanten van meubilair in Nederland. 
Intussen lijkt het mysterie opgelost, want ene Frans Leidelmeijer laat op de Facebookpagina van de meubelfabriek weten dat het een pianostoel is, een ontwerp van Piet Kramer. “Ik heb het ameublement waartoe dit stoeltje hoort”, laat hij weten.

-

Aardig om te melden is dat Stichting Huizinga Meubel Nederland amper 20 uur na de opening van de expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, al druk bezig was met de inrichting van een pop-up museum in verpleeghuis Old Wolde. Het pop-up museum is een initiatief van Marianne Ootjers en onderdeel van de expositie over Huizinga. Ze bestaat uit de opstelling van een eethoek van Huizinga aangevuld met informatie over de meubelfabriek én een verwijzing naar de tentoonstelling. Ze is vooral bedoeld voor mensen die niet meer in staat zijn om de expositie zelfstandig te bezoeken, maar die de stichting toch graag willen informeren over onze bezigheden inzake Huizinga en zijn meubelfabriek.

Bij de tentoonstelling ‘Made in Stad - Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ verzorgt Stichting Huizinga Meubel Nederland ook een stadswandeling die deelnemers meeneemt langs een aantal bijzondere locaties van J.A. Huizinga en zijn meubelfabriek ‘Nederland’. Aan de hand van oude foto’s toont de gids de situatie ten tijde van het bestaan van de fabriek, die jarenlang aan de Westersingel gevestigd was.

De rondleidingen worden gegeven op zaterdag 17 november, 15 december en 19 januari 2019 en beginnen om 13.30 uur. De rondleiding duurt ruim twee uur. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, inclusief toegang tot de expositie het Noordelijk Scheepvaartmuseum en rondleiding door een gids.

Verzamel- en vertrekpunt is de voormalige toonzaal van de meubelfabriek aan de Bleekerstraat 12 in Groningen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via [email protected] 

Meer informatie
www.meubelfabriekhuizinganederland.nl
www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl