Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
5% meer uitvoer Belgische meubelfabrikanten in 2017

In eerste zes maanden van 2018 een lichte daling met 0,3% in vergelijking met vorig jaar

In 2017 steeg de uitvoer van de Belgische meubelfabrikanten met in totaal 5,0%, en dit vooral door goede prestaties in de buurlanden en binnen de EU28, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. In de eerste 6 maanden van 2018 was er globaal gezien een lichte daling met 0,3% in vergelijking met 2017, zo is te lezen in de Conjunctuurnota 2018 van Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. België exporteerde meubelen voor een totale waarde van 725 miljoen euro.

Blik op de algemene vergadering van Fedustria in april jl. ©FOTOMIX

Terwijl de uitvoer naar de landen van de Europese Unie nog met 0,5% steeg, vooral dankzij de export naar minder traditionele markten zoals Italïë, Denemarken, Zweden, Letland en Hongarije en een opvallende toename van de uitvoer naar Nederland met 5,1%, daalde de export naar landen buiten de EU. Opvallend was de daling met 2,7% van de uitvoer naar Frankrijk, traditioneel de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Belgische producenten. Het land blijft wel goed voor een exportaandeel van 40,6%. Door de positievere resultaten op de Nederlandse markt kon dit land zijn aandeel tot net geen 30% opdrijven (29,8%). Het belang van Duitsland valt licht terug tot het lage niveau van 8,4%. 91,7% van de meubeluitvoer vanuit België gaat naar landen binnen de EU.
Bij de export naar andere Europese landen valt in eerste instantie de toename naar IJsland (+108%) op, evenals de sterke daling (-21,2%) naar Zwitserland. De uitvoer naar Noorwegen, die in 2017 sterk steeg, kon zich stabiliseren. Noord-Amerika, en dan vooral Canada, biedt zeker mogelijkheden voor een versterkte afzet in de toekomst. In het kader van het CETA-handelsakkoord zal de aandacht sterker worden gericht op deze markt. De uitvoer naar China steeg in de eerste helft van 2018 met liefst 28,7%.

Denemarken
“Bij de invoer van meubelen stellen we een daling vast met 2,8%. De invoer uit de Europese Unie liep terug met 1,7% tot 822 miljoen euro. Dit vertegenwoordigt een aandeel van 71,3%. Het gros van de meubelen uit de EU komt uit Duitsland, Nederland en Polen. Sterke toenames in de eerste helft van 2018 waren er uit Denemarken (+25%), Griekenland (+27,7%, Luxemburg (+99,2%), Finland (+246,1%) en Slovenië (+28,9%). Het aandeel van China in de invoer daalde lichtjes tot 17,8% (-7,4% in het eerste semester). Het land blijft wel de belangrijkste buitenlandse leverancier. De invoer uit Vietnam daalde met een kwart.

Fedustria is de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. Deze vertegenwoordigt in België zo’n 1850 ondernemingen (waarvan meer dan 90% kmo’s zijn), die samen 38.240 directe jobs creëren en een omzet halen van 9,6 miljard euro, waarvan ca. 70% uit export. Afzonderlijk beschouwd is de Belgische meubelindustrie goed voor een omzet van 2,1 miljard euro en een tewerkstelling van om en bij de 11.000 personen.