5% meer uitvoer Belgische meubelfabrikanten in 2017

In eerste zes maanden van 2018 een lichte daling met 0,3% in vergelijking met vorig jaar

In 2017 steeg de uitvoer van de Belgische meubelfabrikanten met in totaal 5,0%, en dit vooral door goede prestaties in de buurlanden en binnen de EU28, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. In de eerste 6 maanden van 2018 was er globaal gezien een lichte daling met 0,3% in vergelijking met 2017, zo is te lezen in de Conjunctuurnota 2018 van Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. België exporteerde meubelen voor een totale waarde van 725 miljoen euro.

Blik op de algemene vergadering van Fedustria in april jl. ©FOTOMIX

Terwijl de uitvoer naar de landen van de Europese Unie nog met 0,5% steeg, vooral dankzij de export naar minder traditionele markten zoals Italïë, Denemarken, Zweden, Letland en Hongarije en een opvallende toename van de uitvoer naar Nederland met 5,1%, daalde de export naar landen buiten de EU. Opvallend was de daling met 2,7% van de uitvoer naar Frankrijk, traditioneel de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt voor Belgische producenten. Het land blijft wel goed voor een exportaandeel van 40,6%. Door de positievere resultaten op de Nederlandse markt kon dit land zijn aandeel tot net geen 30% opdrijven (29,8%). Het belang van Duitsland valt licht terug tot het lage niveau van 8,4%. 91,7% van de meubeluitvoer vanuit België gaat naar landen binnen de EU.
Bij de export naar andere Europese landen valt in eerste instantie de toename naar IJsland (+108%) op, evenals de sterke daling (-21,2%) naar Zwitserland. De uitvoer naar Noorwegen, die in 2017 sterk steeg, kon zich stabiliseren. Noord-Amerika, en dan vooral Canada, biedt zeker mogelijkheden voor een versterkte afzet in de toekomst. In het kader van het CETA-handelsakkoord zal de aandacht sterker worden gericht op deze markt. De uitvoer naar China steeg in de eerste helft van 2018 met liefst 28,7%.

Denemarken
“Bij de invoer van meubelen stellen we een daling vast met 2,8%. De invoer uit de Europese Unie liep terug met 1,7% tot 822 miljoen euro. Dit vertegenwoordigt een aandeel van 71,3%. Het gros van de meubelen uit de EU komt uit Duitsland, Nederland en Polen. Sterke toenames in de eerste helft van 2018 waren er uit Denemarken (+25%), Griekenland (+27,7%, Luxemburg (+99,2%), Finland (+246,1%) en Slovenië (+28,9%). Het aandeel van China in de invoer daalde lichtjes tot 17,8% (-7,4% in het eerste semester). Het land blijft wel de belangrijkste buitenlandse leverancier. De invoer uit Vietnam daalde met een kwart.

Fedustria is de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. Deze vertegenwoordigt in België zo’n 1850 ondernemingen (waarvan meer dan 90% kmo’s zijn), die samen 38.240 directe jobs creëren en een omzet halen van 9,6 miljard euro, waarvan ca. 70% uit export. Afzonderlijk beschouwd is de Belgische meubelindustrie goed voor een omzet van 2,1 miljard euro en een tewerkstelling van om en bij de 11.000 personen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven