Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Branchemanager Wonen Bert-Jan van der Stelt van INretail:

'Minder koopwoningen en te hoge prijzen drukken de omzetten in de woonbranche'

De totale woonbranche toont na negen maanden een gemiddelde omzetontwikkeling die met 0,1% plus op hetzelfde niveau zit als in 2017. De omzet bleef in het derde kwartaal met 6,2% achter, waar de eerste helft van het jaar nog sprake was van een positieve omzetgroei. Dit blijkt uit gegevens van de INretail Woonwinkelmonitor.

De hete zomer leidde in de woonbranche tot minder aankopen. Daarnaast is de situatie op de woningmarkt mede-veroorzaker van de stabilisering van de gemiddelde omzet. De keukensector is sterk verweven met de ontwikkelingen op de woningmarkt en dit segment noteerde in het derde kwartaal 10,1% minder omzet, waar eerst nog een groei werd genoteerd.

Bert-Jan van der Stelt.

“Als de oververhitte woningmarkt er voor zorgt dat ook in andere sectoren investeringen achterblijven, ontstaat een situatie die ongezond is voor de BV Nederland,” aldus branchemanager Wonen Bert-Jan van der Stelt van INretail. “Er is een sterk verminderd aanbod van koopwoningen, er worden te weinig nieuwe huizen opgeleverd en de prijzen zijn structureel te hoog. Dat drukt heel duidelijk op de omzetten in de woonbranche.”
Slaapspeciaalzaken zagen hun omzet in de zomermaanden met 8,9% dalen en gemengde zaken moesten genoegen nemen met 7,4% minder omzet. Bij meubelzaken werd een min van gemiddeld 5,4% genoteerd en woningtextielzaken bleven 2,1% achter.

Publicatiedatum: