De in Brooklyn gevestigde ontwerpster Malene Barnett heeft voor Elle Decor een lijst gemaakt met de belangrijkste ontwikkelingen voor tapijten in 2019. Barnett staat bekend om haar levendige creaties.

Ontwerpster Malene Barnett. FOTO MALENEB.COM

Dit gaan volgens haar de vijf belangrijkste tapijttrends van 2019 worden:

De entree
”Entrees zijn belangrijke plekken in huis geworden voor tapijten. Een tapijt zet hier direct de toon neer voor de rest van het huis. Hoewel het om entrees gaat, deinzen mijn klanten er niet voor terug om gebruik te maken van lichtere kleuren, zoals grijstinten, beige of wit. Je zou zeggen dat ze liever voor een donker vloerkleed kiezen om zo het vuil van buiten te verhullen, maar ze willen de entree net zo luxueus bekleden als de woonkamer of slaapkamer,” aldus Barnett.

Grotere maten
”We gaan dit jaar voor grotere maten. Het gaat niet meer alleen om ontwerpen van 6 bij 9 of 8 bij 10. Mensen letten meer op het formaat van een vloerkleed en willen zeker weten dat iets echt bij hun woonruimte past. Omdat niet alle kamers dezelfde omvang hebben, past een standaardmaat niet altijd. Veel mensen passen hun tapijten daarom aan. Ze hebben nu de mogelijkheid om een vloerkleed specifiek per kamer aan te passen. Ze zien het als een investering in iets dat ze nog een lange tijd in huis zullen hebben.”

Laagpolige tapijten
”Laagpolige tapijten gaan in 2019 nog steeds populair zijn. Ze zijn makkelijker te reinigen. Zelfs met bewegende deuren en verplaatste meubelen zie je geen markeringen.”

Jute
Hoewel wol en zijde nog steeds erg populair zullen zijn in het hogere marktsegment, is Barnett van mening dat een ander soort materiaal in 2019 het overwegen waard is. “Jute is een vezel die vaak over het hoofd wordt gezien. Er zijn echter zoveel verschillende stijlen mee te creëren, die niet alleen maar neerkomen op een simpel plat vloerkleed. Het is ook een geschikt materiaal voor mensen met allergieën."

Ontwerpen met meerdere kleuren
Volgens Barnett zullen bij veel ontwerpen in 2019 de kleuren blauw, groen, taupe en wijnrood te zien zijn. Ontwerpen waarin meerdere kleuren worden verwerkt zullen ook een populaire keuze worden. “In mijn eigen werk ben ik weer veel kleur gaan gebruiken. Ik gebruik in mijn eigen ontwerpen soms zoveel als veertien of vijftien verschillende schakeringen. En gezien er doorgaans veel kleuren worden gebruikt bij het creëren van een ruimte, hoeven ontwerpers dankzij meerkleurige vloerkleden hun kleurenpalet niet kleiner te maken."

Bron: Elle Decor