Al méér dan 80 jaar wordt door Dovre kachels en haarden gemaakt in hoogwaardig gietijzer, al dan niet geëmailleerd. ''Deze expertise zette ons aan om te investeren in diversificatie en producten op de markt te brengen die ook gezelligheid en warmte in huis brengen. Onder de nieuwe merknaam Ferleon, verkopen we aantrekkelijk kookgerei – kookpotten, pannen, ovenschotels – en een reeks patio cookers voor outdoor grillen en kookplezier'', aldus Frédéric Peeters van Ferleon. 

Frédéric Peeters op de Biënnale Interieur Kortrijk

Behalve keukenproducten zoals pannen en ovenschalen, produceren ze ook terraskeukens. Ferleon begon in 2017 als spin-off van Dovre. Dovre produceert al meer dan 80 jaar gietijzeren kachels en fornuizen. Gesterkt door deze jarenlange ervaring heeft het Belgische bedrijf het plan opgevat uit te breiden met andere producten die sfeer en warmte in huis brengen. Het nieuwe merk eert de oprichter van Dovre, de Belgische Leon Gehem: de naam Ferleon bestaat uit het Franse woord voor ijzer, 'Fer', gecombineerd met 'Leon', zijn voornaam.

Het productieproces begint voor Ferleon bij hun ovens: deze lopen op elektriciteit, zuurstof en gas en smelten met een temperatuur van 1500 graden Celsius de grondstoffen tot het perfecte grijze gietijzer. Dit ijzer wordt vervolgens met behulp van mallen in de gewenste vorm gegoten. Deze vormen zijn gemaakt van hittebestendig zand. De laatste stap is het aanbrengen van een cadmiumvrije, dubbelllaagse glazuurcoating die met de hand wordt aangebracht voor een perfecte afwerking. Eerst een transparante grondlaag, die ervoor zorgt dat de tweede (gekleurde) laag beter blijft zitten.

De compacte terraskeuken werd op de Biënnale Interieur in Kortrijk gepresenteerd door Frédéric.

De algehele productie vindt plaats in eigen fabriek in België. Hier worden de nieuwste technologieën gecombineerd met ambachtelijk handwerk. Frédéric: ''Alle producten zijn ecologisch verantwoord en duurzaam. Gietijzer is een perfecte warmtegeleider en 100% recyclebaar. Ferleon heeft ervoor gekozen geen kleuren te gebruiken waar het schadelijke cadmium in zit, zoals fel rood of blauw. In plaats daarvan zijn hun producten verkrijgbaar in een reeks prachtige tijdloze kleuren.''

Meer informatie:
Ferleon
Email: info@ferleon.com 
www.ferleon.com