Leoxx heeft een duurzame oplossing beschikbaar gemaakt voor het continue koelen en op temperatuur zijn van ruimten: de vloerkoeling. Hoewel het onderwerp volgens Erik van Staverden, accountmanager bij Leoxx, nog in de kinderschoenen staat, verwacht hij dat het thema vanuit duurzaamheidsoogpunt veel terrein gaat veroveren. “Het Leoxx-pakket is zeer divers. We zijn altijd in staat om functionaliteit en esthetica in balans te brengen.”

Vloerkoeling is een prettige manier van klimaatbeheersing, het wordt wel eens vergeleken met de zomerse koelte in kerkgebouwen. Het principe achter vloerkoeling verschilt niet zo veel van vloerverwarming. Ruimtes die je met vloerverwarming goed kunt verwarmen, kun je in de regel even goed koelen. Het succes van vloerkoeling laat zich vangen in de warmtegeleidingscoëfficiënt of RC-waarde van het gebruikte vloertype. “Vanuit daar slaan installatiebedrijven aan het rekenen om het gewenste koudebereik te bereiken. Hoe lager de RC-waarde van de vloerbedekking, des te beter de omgeving op de kou reageert die in de vloer wordt opgebouwd. De vloerbedekking bepaalt dus voor een groot deel hoeveel kou wordt doorgelaten”, schetst Erik.

Over het algemeen wordt voor vloeren in combinatie met vloerverwarming een maximale RC-waarde van 0,10 m2 K/W geadviseerd. Dat geldt ook voor vloerkoeling. Leoxx beschikt over veel vloerbedekkingen die aan deze eis voldoen. Harde vloeren zoals vinylvloeren scoren het beste met vloerkoeling, gevolgd door dunne weeftapijten. Tapijttegels hebben een te hoge isolatiewaarde vanwege hun vrij dikke rug.

Vakkundige aanpak 
Het koelen van ruimtes met vloerkoeling vraagt wel om een uiterst vakkundige aanpak, omdat je met een aantal natuurkundige verschijnselen te maken hebt. Wanneer warme, vochtige lucht tot onder het dauwpunt afkoelt, zal de waterdamp in de lucht condenseren. Vocht dat in een warmte ruimte geen uitweg vindt, zal vervolgens neerdalen in de vorm van druppels. Condensatie ligt dus op de loer.

Zo kun je onbedoeld vocht in een vloer creëren, dat natuurlijk niet goed is voor het behoud van de vloer en bovendien de werking van het vloerkoelingssysteem belemmert. Bovendien is het bij vloerkoeling een uitdaging om de kou in de ruimte gelijkmatig te verdelen – warmte stijgt immers op en kou daalt. Erik: “Je krijgt de kou niet zomaar op de hoogte waar de hitte zich bevindt.'' 

Erik merkt op dat vloerkoeling het beste tot zijn recht komt in ruimtes waarin voor langere tijd om een constante temperatuur wordt gevraagd. Condensvorming is minder aan de orde als je controle kunt uitoefenen op omgevingsfactoren en grote temperatuurschommelingen voorkomt. Vloerkoeling zal volgens hem vooral voor nieuwbouw- en renovatieprojecten een interessante overweging zijn, mits rekening wordt gehouden met de volgende vier factoren: de bestaande isolatieschil, zonwering voor glaspartijen, gewenste koeling en dauwpunt. 

De toekomst
Hij verwacht dat er vanuit duurzaamheidsdenken en kostenbesparing iets groots staat te gebeuren. “Er is een enorme bak energie nodig om de binnentemperatuur in ruimtes op tropische dagen van 31°C naar 21°C graden terug te dringen. Dat kun je voorkomen door die temperatuur al vanaf het begin van het jaar in te regelen. Dan heb je slechts een klein beetje aardwarmte nodig om op temperatuur te blijven. Zeker als je dan ook ‘s zomers de zon buiten de deur houdt met een zonwering en een isolatieschil”, zegt hij tot slot. 

Meer informatie:
Leoxx
www.leoxx.nl