Tijdens de week van de duurzaamheid zijn door kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa de eerste plastic whale circular furniture meubelen uitgeleverd. Eén van de tafels is geplaatst bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven nam de tafel in gebruik in het bijzijn van Vepa-directeur Janwillem de Kam en Marius Smit van Plastic Whale.

Nog maar een jaar geleden spraken Vepa en Plastic Whale elkaar voor het eerst. Plastic Whale vist sinds enige jaren plastic uit de Amsterdamse grachten en maakt van de opgeviste petflessen nieuwe designsloepen. Toen de lunchtafel te klein werd, zochten ze naar een partner die een nieuwe tafel van gerecyclede petflessen kon maken. En dat is Vepa, die al eerder met de ontwikkeling van pet materiaal ervaring heeft opgedaan én beschikt over eigen productielocaties in Nederland. Onder het motto ‘Stop talking. Let’s start doing!’ was de samenwerking binnen enkele weken een feit: Plastic Whale Circular Furniture by Vepa. Het ontwerp van de tafel is geïnspireerd op een walvis aan het wateroppervlak, met zijn opvallende blaasgat en grafische lijnen. De robuuste poten van PEFC-eikenhout doen denken aan de botstructuur van de walvis. De metalen tussenstangen beelden de bottenstructuur van de walvis uit.

 
De circulaire meubellijn van Vepa bestaat uit een tafel, bijpassende stoelen, een lampenserie en akoestische wandpanelen. In alle meubelen wordt pet verwerkt. Eén tafel bestaat uit meer dan 1000 gerecyclede petflessen. Deze opgeviste plastic flessen worden verwerkt tot vilt en schuim zodat ze goed opnieuw te gebruiken zijn. Dat is echter niet het enige, ook staalafval wordt gebruikt voor de meubellijn. Restmateriaal wordt verzameld, in blokken geperst en lokaal omgesmolten tot een gietijzeren stoelonderstel.

Meer informatie:
Vepa
E-mail: info@vepa.nl
www.vepa.nl