De Beernemse meubelfabrikant Bauwens, één van de grootste meubelfabrieken in België, en haar oud-woordvoerder Jan Bauwens staan in de Brugse rechtbank terecht voor liefst vier ernstige arbeidsongevallen. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen (KW).
Bij een van die ongevallen verloor een jonge Beernemnaar zijn rechterwijsvinger. In de twee maanden ervoor waren drie soortgelijke ongevallen gebeurd bij Bauwens. In alle gevallen ging het om een beschermkap die open stond terwijl de machine nog draaide.

Meubelfabrikant Bauwens maakt onder andere slaapkamermeubelen.

Zowel de meubelfabriek als Jan Bauwens (82) staan volgens de krant terecht “voor inbreuken op de welzijnswet en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorgsmaatregelen”.
Tegen Bauwens is een geldboete van 6.000 euro geëist, het bedrijf zou 18.000 euro moeten betalen. Daarnaast heeft de advocaat van de jongen die zijn wijsvinger verloor een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro geëist en de aanstelling van een deskundige om de totale schade bij zijn cliënt in kaart te brengen.
Volgens de advocaat van het bedrijf hebben de slachtoffers de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd.
De rechter doet uitspraak op 21 november.

Bij Bauwens werken circa 170 mensen. De fabriek beslaat 75.000 vierkante meter. Het bedrijf maakt slaapkamermeubelen, dressoirs, zithoeken, relaxfauteuils etc. 

Bron:
www.kw.knack.be