Precies weten waar je stoel vandaan komt? Leolux maakt het mogelijk met de fauteuil Hilco. Een experiment waarbij de Venlose fabrikant een lokaal meubel heeft geproduceerd, van ontwerp tot eindproduct. Alle ingrediënten komen van leveranciers uit de regio, zelfs het leer. Dat zorgt voor een stuk minder transportkilometers en je kunt zelfs gaan kijken waar het leer vandaan komt. De eerste Hilco is dinsdag officieel overhandigd aan Hubert Mackus, gedeputeerde Landbouw, Natuur, Infra, Rail en Monumenten voor de Provincie Limburg.
De Hilco Prime, een ludieke afkorting van Hill Country.
Het idee ontstond tijdens een bijeenkomst van de Limburgse land- en tuinbouwbond in maart 2016, waar Leolux en de Venlose duurzaamheidsdenktank IBI2 aanwezig waren. Leolux-directeur Sebastiaan Sanders: "IBI2 adviseert ons al een tijd op het gebied van duurzame initiatieven en zij wezen ons op de mogelijkheden en de voordelen van een eigen duurzaam leer. In de gesprekken met Limburgse veehouders ontdekten wij een kans om een zinvolle bijdrage te leveren. De lokale economie ondersteunen, onze footprint verkleinen en tegelijk een van onze belangrijkste grondstoffen - het leer - schoner maken."

Heel nieuw netwerk
Voor het opzetten van de lokale keten klopte het bedrijf aan bij de provincie, die subsidie verleende op het project. "Leolux is gewend om meubelen te maken, maar voor het samenstellen van een lokaal product heb je een heel nieuw netwerk nodig", legt Sanders uit. "Zeker als je de gebaande paden verlaat, zoals in dit geval bij ons leer. Dat komt normaal gesproken van duizend kilometer verderop, uit Italië. Maar als je dan om je heen kijkt en overal prachtige dieren ziet, denk je toch: dat moet anders kunnen."

Transportkilometers
Sanders vervolgt: "Door de samenwerking met veehouders uit de regio konden we het aantal transportkilometers terugbrengen met 75%. Dat scheelt natuurlijk in de uitstoot van CO2 en fijnstof door vrachtwagens. Lokale samenwerking leidt ook tot een versterking van de economie in de regio, want de veehouders en looierijen krijgen een betere prijs voor het restproduct, de huiden. Ten slotte is ook de productie schoner, want in het meest vervuilende deel van het productieproces van leer, wordt 15% bespaard op water en energie door de toepassing van probiotica."

Limburgse designer
Niet alleen het leer, maar de hele fauteuil Hilco (voluit Hilco Prime) is op en top lokaal. Sanders: "Bij zo’n lokaal product hoort natuurlijk ook een Limburgse designer. Die vonden we in Patrick Belli, die geboren en getogen is in het Zuid-Limburgse heuvelland. Hij gaf Hilco ook zijn naam, een ludieke afkorting van Hill Country."
De hoogwaardige grondstoffen voor de fauteuil komen allemaal uit de regio: het snijschuim uit Born, aluminium van de voet uit Venlo en de kunststof zitkuip komt uit Reuver. Voor het buigstaal ging Leolux de grens met Brabant over en dat geldt ook voor het looien van het leer.

Limousinrunderen 
Aan de basis van het leer, liggen de huiden van Limousinrunderen. Van oorsprong een Frans ras dat veel buiten loopt om de natuurgebieden in de regio te begrazen, waardoor de dieren een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de Limburgse natuurgebieden. De stieren leven volgens de normen van het Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. Daarnaast gelden de richtlijnen van het keurmerk Natuurvlees, de naam waaronder het vlees wordt verkocht. Dat houdt onder meer in dat antibiotica uit den boze zijn. Sanders: "De huiden werden na de slacht anoniem verkocht aan leerlooierijen. Wij hebben ervoor gekozen deze huiden apart te laten houden en te verwerken. Het unieke VKI-nummer dat elk dier heeft blijft te allen tijde bij de huid, waardoor we elke huid kunnen herleiden tot de wei van herkomst. Elke huid is dus traceerbaar en als consument kun je straks zien waar het dier geleefd heeft waarvan we de huid hebben verwerkt."

Natuurlijke uitstraling
"Het meest in het oog springende materiaal binnen de fauteuil Hilco is dus het leer. Dit Corus leer heeft een volledig natuurlijke uitstraling en is volledig afbreekbaar, traceerbaar tot de weide van herkomst en volledig chroomvrij gelooid. Het nathuis-proces, zeg maar het proces voorafgaand aan het looien, hebben we door de toepassing van probiotica een stuk schoner kunnen maken. Deze vervangen namelijk de gebruikelijke chemische middelen, er wordt minder water gebruikt en om het water te reinigen is veel minder energie nodig dan in de gebruikelijke looiprocessen."

Hilco is voor het eerst te zien tijdens Orgatec, de beurs voor professionele projectinrichters (23-27 oktober). Leolux verwacht dat de fauteuil in april 2019 in de winkels staat.

Meer informatie:
www.leolux.nl