Meubelmakerij A Table van Robert Uenk in Groningen werkt met ‘wild’ hout; stammen uit parken en tuinen die geselecteerd worden op afwijkende grootte, vorm en nervatuur. Vaak zijn dit eiken-, iepen-, esdoorn- en notenbomen. Grijs, donker en licht hout. Sinds eind vorig jaar werkt het bedrijf met platanen: bomen met stevige stammen, grote, natte brokken hout van ruim een meter doorsnede.

Ronde tafel en een kwartronde zitbank, gemaakt van platanen.

Deze boomstammen zijn gezaagd op 52 en 32 mm. Na het zagen wordt de boomstam doorgaans een tijd opgelat om ‘aan de wind’ te drogen, waarna deze al dan niet nagedroogd wordt in een houtdrogerij. Pas dan is de boomstam aan de beurt om tafel(s) te worden.

Doorgaans maakt A Table alleen tafels naar eigen ontwerp en in overleg met de klanten, maar van deze plataanstammen gaat de meubelmakerij een kleine serie van tien genummerde exemplaren maken. Door hun grote diameter lenen deze stammen zich daar goed voor en omdat het bomen uit het wild zijn (niet uit productiebossen) dragen ze sporen van het snoeien en andere onvolkomenheden die het hout juist zo interessant maken.

Van zichzelf heeft het kwartiers gezaagde hout een tekening/nervatuur die aan een forellenhuid doet denken. Deze kwartierse delen worden voor tafelbladen gebruikt, van het overige hout worden de bijpassende onderstellen en/of bankjes en krukjes gemaakt.

Meer informatie:
A Table
Sontweg 18
9723 AT Groningen
www.atable.nl
info@atable.nl