TILBURG - Joris Verhoeven, in het dagelijks leven architect, gaat zijn eigen hutje op de hei bouwen, zoals hij het zelf noemt. Dat hutje wordt overigens een volwaardige woning dat 100% gericht is op de toekomst, dus alle bekende termen zijn hierop van toepassing: energieneutraal, nul-op-de-meter, CO2-vriendelijk en volledige circulair/biobased. “Mijn eigen woning wordt gebouwd op een prachtige kavel en op een prachtige, vernieuwende manier”, zo vat Joris zijn project samen.

 Architect Joris Verhoeven.

Als architect werk hij veel voor particuliere opdrachtgevers. “Hiervoor maak ik ook heel vaak en steeds vaker energieneutrale ontwerpen. In 2010 is dit begonnen met een passiefhuis. Voor die tijd nog erg vernieuwend.” Dit project is terug te vinden op www.passiefhuismarkt.nl/project/passiefhuis-te-udenhout/

Op deze prachtige, bosrijke locatie wordt zijn hutje op de hei gebouwd.

In bouwtrajecten wordt vaak gesproken over milieuvriendelijk, CO2 neutraal en circulair bouwen. “Jammer genoeg vallen veel van deze initiatieven door allerlei overwegingen af. Men wil geen houten woning, dat voelt niet hetzelfde als steen (meer een vakantiewoning). De prijs van vriendelijke alternatieven is of lijkt vaak hoger. Onbekend is onbemind (dus duur). Vooral bij aannemers. En zonnepanelen (en andere energiebesparende voorzieningen) worden niet fraai gevonden”, somt hij op.

Zijn idee is al deze vastgeroeste argumenten in zijn eigen woning onderuit te vegen. “Het wordt een vriendelijke, solide én een zeer betaalbare woning. Hij wordt in Oisterwijk (om de hoek) geprefabriceerd met Isovlas sandwichpanelen en daarna als bouwpakket (minder bouwtijd) in elkaar gezet. Ruwbouw is gelijk afbouw, dit scheelt veel geld, maar ook veel milieubelastend materiaal.”

 De maquette van zijn toekomstige woning.

De nul-op-de-meter installatie wordt zo minimaal mogelijk uitgevoerd door toepassing van goede isolatie, en kierdichting. “Door daarnaast slim om te gaan met verwarming (alleen op de begane grond), douchen (douchespaarkop Niebla en douche warmteterugwinning) en warmwater (Quantex Hotto in de keuken/soort Quooker) kan de capaciteit van de installaties en de kosten drastisch gereduceerd worden. Het huis zal als voorbeeldwoning gaan dienen voor mijn toekomstige opdrachtgevers en ze hopelijk over de streep trekken nog duurzamer te kiezen.”  

Tijdens het voortraject en de bouw houdt Joris een blog bij. Deze is te vinden op www.hutjeopdehei.eu.

Meer informatie:
Joris Verhoeven Architectuur
post@jorisverhoeven.nl
www.jorisverhoeven.nl
www.isovlas.nl