Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Delaminatie bij meerlaagse parketvloeren niet altijd productiefout'

De onafhankelijk vloerendeskundige Benno Broen waarschuwt voor aannames. Zo is het volgens hem een aanname dat een delaminatie bij meerlaags parketvloeren altijd een productie fout is.

"Helaas beoordelen sommigen op aannames, zeker bij delaminatie. Aannames worden gedaan zonder dat de oorzaak grondig is onderzocht, en dat kan natuurlijk niet", aldus Benno. "Iedere expert dient te weten, dat pas na een gedegen onderzoek van de delaminatie deze eventueel verwijtbaar is als zijnde productie fout. Echter wanneer er geen gedegen onderzoek is gedaan berust de uitspraak van de expert zich op een aanname."



Wat is een delaminatie bij meerlaags parketvloeren? Een delaminatie is een onjuiste hechting van twee of meerdere lagen. Dit kan een delaminatie zijn van de toplaag of multiplex. Hoe je een delaminatie onderzoekt? "Dat is geen geheim en zeker geen rocket science. Om de oorzaak van de delaminatie te achterhalen, dien je doormiddel van een destructief onderzoek de delaminatie te verwijderen. Je kunt dan de verlijming op beide oppervlakken beoordelen. Is de lijmril nog intact? Heeft de lijmril niet juist gehecht? Of, is de multiplex gespleten? Dan praten we over een productie fout", legt Benno uit.

Een delaminatie kan zich zowel aan de zijkant als in het midden van de plank tonen. "Veelal toont de delaminatie zich na het inbrengen van vocht. Denk hierbij aan; na het lakken of na het reinigen. We kennen ook gevallen die deze zich pas toonden na enkele keren reinigen. Of zoals bij ons thuis pas na 4 jaar. Op foto 2 zie je de delaminatie, duidelijk is te zien dat de lijmril nog intact is. De toplaag heeft hier dus nooit contact gemaakt met het lijmbed."

Een delaminatie kan ook elders door worden veroorzaakt. Denk hierbij aan een delaminatie die is veroorzaakt door een (oude) waterschade of door extreem hoge vloertemperaturen. Deze zijn echter eenvoudig te achterhalen wanneer er een datalogger in de vloer is verwerkt. "Het is lastig om delaminatie vooraf op te sporen. Je kunt immers moeilijk elk vloerdeel vooraf controleren. Wanneer de vloer is geïnstalleerd en zich een delaminatie toont, doet men er verstandig aan om deze middels een vloertikker aflopen, de akoestische verschillen zijn duidelijk hoorbaar."

Benno sluit af met de woorden: "Aannames mag je denken, maar alleen roepen als je deze kunt onderbouwen."

Meer informatie:
Floor Inspector
Torenmolen 11
7587 RN De Lutte
+31612282707
info@floorinspector.nl
www.floorinspector.nl

Publicatiedatum: