Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derde onderhandelingsdag overleg Mode, Interieur, Tapijt en Textiel

FNV en werkgevers dichterbij akkoord MITT-cao, maar looneis blijft struikelblok

Tijdens de derde onderhandelingsronde voor de cao Mode, Interieur, Tapijt en Textiel (MITT) zijn vakbonden en werkgevers dichter tot elkaar gekomen. De gesprekken verlopen volgens betrokkenen in constructieve sfeer, maar over de loonsverhoging en de looptijd van de cao blijven de partijen verdeeld.

De onderhandelingen op 27 mei vormen het derde overleg tussen sociale partners over een nieuwe cao voor de sector Mode, Interieur, Tapijt en Textiel. Hoewel er op diverse thema's voortgang wordt geboekt, blijkt het loonvoorstel van werkgevers vooralsnog onvoldoende om tot een akkoord te komen.

Loon en looptijd centraal in discussie
Werkgevers hebben een voorstel gedaan voor een cao van 22 maanden, met loonsverhogingen in drie stappen: 1,25% per november 2025, gecombineerd met een vaste bruto verhoging van €30 per maand, gevolgd door een verhoging van 1,5% in 2026 en 1% in januari 2027. Vakbonden, waaronder FNV, vinden deze loonontwikkeling onvoldoende en stellen hier een hogere structurele loonsverhoging tegenover.

Voorzichtige overeenstemming op andere thema's
Naast loon en looptijd kwamen ook andere onderwerpen aan bod. Een reiskostenregeling lijkt in zicht, met een verplichting voor werkgevers om per 1 januari 2026 reiskosten te vergoeden. De exacte parameters zoals afstand, vervoersmiddel en vergoeding per kilometer worden nog uitgewerkt.

Ook is er brede steun voor een eerlijke stagevergoeding die niet afhankelijk is van opleidingsniveau. Partijen onderhandelen nog over het minimumbedrag dat in de cao moet worden opgenomen.

Er wordt verder gesproken over de mogelijkheid voor werknemers om vrijwillig verlofdagen te verkopen, en over diverse onderwerpen die meer verdieping vereisen. Deze worden onderzocht in een aparte studiegroep. Daaronder vallen onder meer de nieuwe RVU-regeling voor vervroegd uittreden, het werkgeversvoorstel tot verlaging van doorbetaling bij langdurige ziekte, en de toegang van vakbonden tot de werkvloer.

Overige cao-onderwerpen
Andere voorstellen die momenteel ter tafel liggen zijn onder meer:

  • Het structureel opnemen van 5 mei als jaarlijkse vrije dag.
  • Afspraken over internationale vakbondssamenwerking en de rol van de MITT-sector in de wereldwijde textielketen.
  • Ondersteuning van duurzame initiatieven zoals het Verbond voor Eerlijke Kleding en Schoenen.
  • De mogelijkheid voor werknemers om via hun werkgever studieschuld bij DUO af te lossen.
  • Aanpassing van de Generatiepactregeling, met het huidige model van 80% werken, 85% loon en 100% pensioenopbouw als vertrekpunt.
    Scholing en begeleiding op het gebied van kunstmatige intelligentie in relatie tot de sector.

Vervolgoverleg gepland in juli
De volgende onderhandelingsronde staat gepland voor dinsdag 1 juli 2025. Beide partijen hopen dan verdere stappen richting een akkoord te zetten. Het is nog onduidelijk of het verschil in looninzet tegen die tijd zal zijn overbrugd.

Meer informatie:
FNV
www.fnv.nl

Publicatiedatum: