Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumentenorganisaties klagen SHEIN aan: ‘Misleiding en moderne uitbuiting’

Samen met 24 Europese consumentenorganisaties heeft de Consumentenbond een klacht ingediend tegen de Chinese SHEIN dat ook onder andere interieurproducten aanbiedt. De organisatie stelt dat SHEIN consumenten digitaal manipuleert tot impulsaankopen en zo bijdraagt aan overconsumptie, milieuschade en sociale uitbuiting.


SHEIN biedt ook meubilair aan via de website.

Volgens Jorien van Hoogen, expert duurzaamheid bij de Consumentenbond, gebruikt SHEIN zogeheten dark patterns zoals nep aftelklokken, misleidende meldingen als 'nog maar een paar over', fake reviews en eindeloze scrollmogelijkheden. "Dit soort technieken beïnvloeden het koopgedrag van consumenten op een oneerlijke manier", aldus Van Hoogen.

SHEIN's bedrijfsmodel, ultra-fast fashion, is extreem vervuilend. Dagelijks verschijnen duizenden nieuwe producten op het platform, wat leidt tot massaproductie en een hoge belasting van mens en milieu. Uit recent onderzoek blijkt dat veel SHEIN-producten schadelijke stoffen bevatten, zoals PFAS, ftalaten en zware metalen. Daarnaast worden arbeiders in de productieketen uitgebuit: extreem lange werkdagen, stukloon en een inkomen onder het bestaansminimum zijn eerder regel dan uitzondering.

De Consumentenbond roept de Europese Commissie en het netwerk van toezichthouders (CPC) op om SHEIN te dwingen te stoppen met misleidende digitale praktijken en consumentenrechtenschendingen. Ook wordt gevraagd om strengere regelgeving voor transparantie en duurzaamheid binnen de meubelindustrie.

Consumenten worden opgeroepen bewust te kopen, waakzaam te zijn voor manipulatie en misstanden te melden via het Meldpunt Eerlijk. "Goedkope accessoires komt vaak met een hoge prijs", besluit Van Hoogen.

Bron: Consumentenbond

Publicatiedatum: